Sladká jídla Snídaně Vše

Vanilková rýže se slaným karamelem

Tuto sladkou rýži neboli rýžový nákyp u nás doma zbožňuje hlavně můj starší syn a od určité doby mu jí ráda připravuji na snídani. Pokud mám dost času, ještě jí vylepším slaným karamelem, což vlastně chutná i mně. Dalším kladem u tohoto pokrmu je, že mléko a rýži mám doma vždy.
Suroviny:
  • 1 h rýže
  • 1 litr mléka
  • 1/4 h cukru krupice
  • 1/2 lžíčky citronové šťávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 h smetany ke šlehání – není nutná

Suroviny na slaný karamel:

  • 1/2 h cukru krupice
  • 1/2 h smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
Postup:
  1. Rozpálím si sporák. Postavím na něj rendlík, kam naliji mléko a přimíchám cukr. Přivedu k varu a přidám rýži. Na nízký plamen vařím rýži doměkka. Promíchávám.
  2. Jakmile je rýže uvařená do měkka, přidám vanilku a citrónovou šťávu. Odstavím z plotýnky a promíchám.
  3. Na karamelovou omáčku nechám na středním plameni v pánvi zhnědnou cukr, poté opatrně přileji teplou smetanu a vmíchám máslo. Vypnu sporák. Neustále míchám do hladké omáčky. Přeliji do džbánku.
  4. Rýži naservíruji na talíř a přeliji omáčkou.
  5. Pokud servíruji rýži později a je úplně vychlazená, přimíchám vyšlehanou šlehačku a podávám s omáčkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář