Tuto sladkou rýži neboli rýžový nákyp u nás doma zbožňuje hlavně můj starší syn a od určité doby mu jí ráda připravuji na snídani. Pokud mám dost času, ještě jí vylepším slaným karamelem, což vlastně chutná i mně. Dalším kladem u tohoto pokrmu je, že mléko a rýži mám doma vždy.
Suroviny:
- 1 h rýže
- 1 litr mléka
- 1/4 h cukru krupice
- 1/2 lžíčky citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 h smetany ke šlehání – není nutná
Suroviny na slaný karamel:
- 1/2 h cukru krupice
- 1/2 h smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
Postup:
- Rozpálím si sporák. Postavím na něj rendlík, kam naliji mléko a přimíchám cukr. Přivedu k varu a přidám rýži. Na nízký plamen vařím rýži doměkka. Promíchávám.
- Jakmile je rýže uvařená do měkka, přidám vanilku a citrónovou šťávu. Odstavím z plotýnky a promíchám.
- Na karamelovou omáčku nechám na středním plameni v pánvi zhnědnou cukr, poté opatrně přileji teplou smetanu a vmíchám máslo. Vypnu sporák. Neustále míchám do hladké omáčky. Přeliji do džbánku.
- Rýži naservíruji na talíř a přeliji omáčkou.
- Pokud servíruji rýži později a je úplně vychlazená, přimíchám vyšlehanou šlehačku a podávám s omáčkou.