Toto je výborný recept na skvělou svačinu pro moje kluky do školy. Pro toho mladšího bez čokolády jenom vanilkové a pro toho staršího s čokoládou uvnitř i na povrchu.
Suroviny:
- 125 g změklého másla
- 1 h cukru krupice
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/3 h hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 150 ml mléka
- kousky hořké čokolády
- suroviny na polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Troubu rozehřeji na 180°C. Do formy na muffiny dám košíčky.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo, cukr a vejce do světlé hmoty. Poté přidám vanilku.
- V míse promíchám mouku s kypřícím práškem a solí. Postupně do vyšlehané hmoty přidávám střídavě moučnou směs a mléko, dokud nevznikne kompaktní těsto.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu naplním košíčky do poloviny a do náplně zatlačím kus čokolády.
- Peču cca 25 minut.
- Mezitím si připravím čokoládovou ganache: smíchám čokoládu s ohřátou smetanou, aby se čokoláda rozpustila a vznikla lesklá poleva.
- Na vychlazené muffiny naliji čokolávou polevu. Některé pak ozdobím pomocí zdobícího sáčku a párátka barevnou čokoládovou polevou. Rozpustím např. kousky modré čokolády nebo bílé.