Tento dort jsem si upekla ke svým narozeninám. Původně jsem nechtěla péct žádný, ale přijel bratr (moje dvojče) – taky narozeniny, a tak už jsem neváhala. Chtěla jsem něco odlehčeného, proto jsem zvolila podmáslový korpus a tvarohový krém. Červená ganache na obmaz, protože bylo zrovna období svatého Valentýna.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 110 g změklého másla
- 300 g cukru krupice
- 2 vejce
- 250 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- špetka soli
- 250 ml podmáslí
- červéné potravinářské barvivo
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička octa
Suroviny na tvarohový krém:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g smetanového sýra
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 200 g bílé čokolády
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na ganache na obmaz:
- 120 g bílé čokolády
- 80 g smetany ke šlehání
- červený velvet sprej
Postup:
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. Připravím si dortovou formu o průměru 20 cm.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám změklé máslo s cukrem do světlé hmoty, přišlehám obě vejce. V misce smíchám mouku s kakaem a solí. Ve džbánku promíchám podmáslí s červenou barvou. Pak střídavě přidávám moučnou směs a podmáslí. V malé misce smíchám jedlou sodu s octem, vliji do těsta a promíchám. Takto připravené těsto naliji do formy.
- Peču 30 – 40 minut. Pomocí špejle ověřím, zda je korpus upečený. Poté vyndám na mřížku a dám vychladit. Prokrojím na 4 pláty.
- Na krém si rozpustím bílou čokoládu a smíchám s ohřátou smetanou. Nechám krystalizovat při pokojové teplotě. Poté promíchám s tvarohem, sýrem, ,vanilkou a vyšlehám hladký, pevný krém.
- Komletace dortu: První plát položím na podnos (na otočném stojanu), nanesu krém a přikryji dalším plátem . Tento postup pakuji ještě dvakrát. Celý povrch dortu ještě obmažu tenkou vrstvou a uhladím. Dort dám vychladit do lednice.
- Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Nechám chvíli krystalizovat při pokojové teplotě. Následně rezetřu na celý dort. Boky dortu úhledně uhladím.
- Dort dám alespoň na 1 hodinu do mrazáku. Poté položím dort na podnos obalený folií, který postavím do kartonové krabice, kde aplikuji po celé ploše sametový červený sprej. Před servírováním povrch dortu posypu drcenými makronkami a ozbobím pečeným nanuke.
