Vepřovou panenku připravuji často, ať už na grilu nebo jako medailonky. U tohoto receptu je příprava velmi snadná a ještě se nestalo, že by se nepovedla. V zimě používám bylinky sušené a podávám s brambory. Naopak v létě použiji bylinky červstvé a jako přílohu salát plný rajčat.
Suroviny:
- vepřová panenka (cca 1/2 kg)
- 3 lžíce hořčice ( kremžská / dijon )
- sůl, pepř
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce citronové kůry
- 3 lžíce strouhanky
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- bylinky sušené nebo nasekané nadrobno: oregáno, petržel, bazalka, kopr…
- 2 lžíce olivové oleje a 1 lžíce másla
Postup:
- Troubu rozpálím na 170°C.
- Panenku očistím, osolím a opepřím. V pánvi rozpálím olej s máslem a panenku ze všech stran orestuji dohněda.
- V misce promíchám citronouvou kůru, strouhanku, parmazán a bylinky.
- Moukou posypu pečící papír na kuchyňské ploše a panenku v ní zlehka obalím. Poté potřu horčicí. Na pečící papír po mouce nasypu směs bylinek a panenku v ní obalím ze všech stran.
- Takto připravenou panenku vložím do pekáčku a peču 20 minut do zlatova – uvnitř je upečené dorůžova. Jinak je možno ještě dobu prodloužit o 10 minut, ale panenka bude již propečaná úplně.
- Servíruji s brambory nebo se salátem.