Jablečný koláč je jasná podzimní klasika. Tentokrát jsem ho ovoněla směsi dýňového koření. Pokud si z jablíček rádi loupete slupku, tak to doporučiji i do koláče. A pokud zrovna nespěchám tak je někdy pokrájím na drobnější kousky. Na chuti to nic nemění.
Suroviny:
- Suroviny na korpus:
- 2 h hladké mouky (250g)
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 100 g studeného másla nakrájené na kousky
- 2-4 lžíce studené vody s kapkou octa
- Suroviny na náplň:
- 6 jablek nakrájených na půlměsíce
- 1 h hnědého cukru ( 150 g)
- 1 lžíce dýňového koření (skořice, kardamon, zázvor, hřebíček, muškátový ořech)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup:
- Troubu nastavím na 200 °C a koláčovou formu (průměr 20 cm) vymažu máslem.
- Jablka (můžete oloupat) nakrájím na půlměsíce a dám do mísy, kde je promíchám s cukrem, kořením a kukuřičným škrobem. Nechám odležet.
- Mezitím si připravím těsto. V mixeru vypracuji z mouky, lžíce cukru, soli a másla strouhanku. Po trošce přileji studenou vodu a vypracuji jemné těsto.
- Těsto rozdělím na 2 poloviny, zabalím do fólie a dám vychladit do lednice alespoň na půl hodiny.
- Následně z jednoho těsta vyválím dno, které vložím do formy a naplním jablky.
- Z druhého těsta vyřežu pruhy (šíře 4 cm), které pak proplétám mezi sebou jako mřížku na vrchu koláče. Přebývající těsto odstřihnu nůžkami. Okraje zahnu a ozdobně upravím.
- Těsto potřu rozšlehaným vejcem, posypu cukrem a špetkou soli. Peču 45 minut, dokud není těsto upečené a náplň měkká.