Tento dezert je u nás na stole vždy na Silvestra. To má totiž manžel narozeniny a tento dort je jeden z jeho nejoblíbenějších. On má vlastně na něm nejraději tu velkou porci šlehačky, což nic nemění na jeho lahodnosti. V létě připravuji tento dort s ovocem, ale na Silvestra to chce prostě čokoládu.
Suroviny:
- 4 vaječné bílky
- 1 a 1/4 h cukru krupice (250g)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 lžička vinného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Na ozdobu:
- 50 g rozpuštěné tmavé čokolády
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce drcených čok. sušenek a mandlí
- posypka
Postup:
- Troubu rozehřeji na 150°C.
- Připravím si plech s pečícím papírem , na který si předkreslím kruh o velikosti 25 cm.
- Do robotu se šlehací metlou vliju bílky se špetkou soli a přošlehám do jemné pěny. Postupně začnu po lžících přidávat cukr a šlehám ( cca 6 minut ), dokud nevznikne hustá , lesklá hmota. Poté popráším základ kukuřičným škrobem, pokapu octem a zlehka zašlehám do hmoty.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu pokládám kopečky sněhu po obvodu namalovaného kruhu a střed vyplním hmotou a uhladím.
- Plech vložím do trouby a teplotu stáhnu na 130°C. Korpus peču 1 – 1 1/2 hodiny, dokud nenabude a povrch bude suchý a popraskaný. Poté vypnu troubu, pootevřu dvířka a korpus nechám uvnitř vychladnout.
- Ze smetany společně s 1 lžičkou cukru moučka a 1 lžičkou kukuřičného škrobu ušlehám tuhou šlehačku.
- Studený korpus přendám na podnos a potřu rozpuštěnou čokoládou. Do středu korpusu navrším šlehačku , posypu drcenými sušenkami, mandlemi a posypkou.



