Čokoláda Dezerty Dorty Vánoce Vše

Dort Pavlova s čokoládovou polevou

Tento dezert je u nás na stole vždy na Silvestra. To má totiž manžel narozeniny a tento dort je jeden z jeho nejoblíbenějších. On má vlastně na něm nejraději tu velkou porci šlehačky, což nic nemění na jeho lahodnosti. V létě připravuji tento dort s ovocem, ale na Silvestra to chce prostě čokoládu.
Suroviny:
  • 4 vaječné bílky
  • 1 a 1/4 h cukru krupice (250g)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Na ozdobu:
  • 50 g rozpuštěné tmavé čokolády
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce drcených čok. sušenek a mandlí
  • posypka
Postup:
  1. Troubu rozehřeji na 150°C.
  2. Připravím si plech s pečícím papírem , na který si předkreslím kruh o velikosti 25 cm.
  3. Do robotu se šlehací metlou vliju bílky se špetkou soli a přošlehám do jemné pěny. Postupně začnu po lžících přidávat cukr a šlehám ( cca 6 minut ), dokud nevznikne hustá , lesklá hmota. Poté popráším základ kukuřičným škrobem, pokapu octem a zlehka zašlehám do hmoty.
  4. Pomocí naběračky na zmrzlinu pokládám kopečky sněhu po obvodu namalovaného kruhu a střed vyplním hmotou a uhladím.
  5. Plech vložím do trouby a teplotu stáhnu na 130°C. Korpus peču 1 – 1 1/2 hodiny, dokud nenabude a povrch bude suchý a popraskaný. Poté vypnu troubu, pootevřu dvířka a korpus nechám uvnitř vychladnout.
  6. Ze smetany společně s 1 lžičkou cukru moučka a 1 lžičkou kukuřičného škrobu ušlehám tuhou šlehačku.
  7. Studený korpus přendám na podnos a potřu rozpuštěnou čokoládou. Do středu korpusu navrším šlehačku , posypu drcenými sušenkami, mandlemi a posypkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář