Slaná jídla Večeře Vše

Brambory Hasselback

A zase jedny brambory, které u nás v rodině mají již stálé místo na talíři. Za tento recept vděčíme stockholmské restauraci Hasselbacken a těm, kteří o něm napsali a jeho slávu po desítkách let rozšířili. Opravdu jsme si je zamilovali. Díky tomu, jak jsou rozřězány na jednotlivé dílky, jsou rychle upečené a voní po bylinkách a česneku.

Suroviny:

  • 8 ks nových brambor střední velikosti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžička sušeného oregána nebo tymiánu
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek nastouhaného česneku
  • trocha citrónové kůry
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 170°C.
  2. Očistím, omyju brambory a pomocí ostrého malého nože udělám zářezy do brambor. Zářezy vedu přes celou bramboru, tak abych ale neprořízla až ke dnu. Brambora musí držet vcelku.
  3. V misce smíchám olivový olej s oregánem, solí a pepřem . Směs natřu na brambory i mezi zářezy.
  4. Brambory narovnám do pekáčku a dám péct cca na 20 min.
  5. Mezitím prošlehám máslo se solí, česnekem, citr. kůrou a parmazánem na pastu. Vyndám brambory z trouby a pomocí štětečku natřu máslovou pastu na brambory.
  6. Pro manžela ještě přidám do zářezů u několika brambor plátky slaniny.
  7. Vrátím do trouby a dopeču do zlatova (asi 20 minut). Na talíři pak ozdobím posekanou pažitkou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář