A zase jedny brambory, které u nás v rodině mají již stálé místo na talíři. Za tento recept vděčíme stockholmské restauraci Hasselbacken a těm, kteří o něm napsali a jeho slávu po desítkách let rozšířili. Opravdu jsme si je zamilovali. Díky tomu, jak jsou rozřězány na jednotlivé dílky, jsou rychle upečené a voní po bylinkách a česneku.
Suroviny:
- 8 ks nových brambor střední velikosti
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 lžička sušeného oregána nebo tymiánu
- 3 lžíce změklého másla
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 stroužek nastouhaného česneku
- trocha citrónové kůry
Postup:
- Troubu rozpálím na 170°C.
- Očistím, omyju brambory a pomocí ostrého malého nože udělám zářezy do brambor. Zářezy vedu přes celou bramboru, tak abych ale neprořízla až ke dnu. Brambora musí držet vcelku.
- V misce smíchám olivový olej s oregánem, solí a pepřem . Směs natřu na brambory i mezi zářezy.
- Brambory narovnám do pekáčku a dám péct cca na 20 min.
- Mezitím prošlehám máslo se solí, česnekem, citr. kůrou a parmazánem na pastu. Vyndám brambory z trouby a pomocí štětečku natřu máslovou pastu na brambory.
- Pro manžela ještě přidám do zářezů u několika brambor plátky slaniny.
- Vrátím do trouby a dopeču do zlatova (asi 20 minut). Na talíři pak ozdobím posekanou pažitkou.

