Dnes je den, kdy mají svátek všichni Lukášové a to znamená upéct nějakou sladkou dobrotu pro mého milovaného muže. Vím, že největší radost by mu udělal pohár se šlehačkou, ale snad ho potěší i tento dezert. Tentokrát jsem vyměnila kakao za kokos a myslím, že není o nic horší než to klasické.
Suroviny:
- suroviny na korpus:
- 4 vejce
- 1/2 h cukru krupice (100g)
- 3/4 h hladké mouky (100g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- suroviny na krém:
- mascarpone ( 500g)
- 1h smetany ke šlehání (250ml)
- 1/3 h cukru moučka (40g)
- 1/4 h strouhaného kokosu
- suroviny na kávovou směs:
- 125 ml kávy espresso
- 2 lžíce mandlového likéru Amaretto
- suroviny na ozdobu:
- 1/2 h strouhaného kokosu + plátky kokosu
Postup:
- Rozpálím horkovzdušnou troubu na 160°C. Plech o rozměrech (30x40cm) vyložím pečícím papírem.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám cukr s vejci do světlé pěny (cca 5 minut šlehání). V míse promíchám mouku s kypřícím práškem, přeseji do vyšlehané vaječné pěny a opatrně zapracuji.
- Těsto naliji na plech a dám péct na horkovzduch cca 20 minut.
- Na kávovou směs si v misce smíchám kávu s likerém. Zároveň si připravím krém. V robotu vyšlehám smetanu a následně přišlehám cukr moučku a mascarpone. Krém dám chladit do lednice.
- Po upečení a vychlazení si korpus rozříznu na 2 poloviny a obě poloviny pomocí štětečku potřu kávovou směsí.
- Na tác dám spodní díl korpusu a potřu polovinou krému. Na krém položím druhý díl korpusu a vrch i boky dortu potřu krémem.
- Boky dortu obalím strouhaným kokosem a vrch dortu posypu opraženými plátky kokosu.

