Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Kokosové tiramisu

Dnes je den, kdy mají svátek všichni Lukášové a to znamená upéct nějakou sladkou dobrotu pro mého milovaného muže. Vím, že největší radost by mu udělal pohár se šlehačkou, ale snad ho potěší i tento dezert. Tentokrát jsem vyměnila kakao za kokos a myslím, že není o nic horší než to klasické.
Suroviny:
  • suroviny na korpus:
  • 4 vejce
  • 1/2 h cukru krupice (100g)
  • 3/4 h hladké mouky (100g)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • suroviny na krém:
  • mascarpone ( 500g)
  • 1h smetany ke šlehání (250ml)
  • 1/3 h cukru moučka (40g)
  • 1/4 h strouhaného kokosu
  • suroviny na kávovou směs:
  • 125 ml kávy espresso
  • 2 lžíce mandlového likéru Amaretto
  • suroviny na ozdobu:
  • 1/2 h strouhaného kokosu + plátky kokosu
Postup:
  1. Rozpálím horkovzdušnou troubu na 160°C. Plech o rozměrech (30x40cm) vyložím pečícím papírem.
  2. V robotu se šlehací metlou vyšlehám cukr s vejci do světlé pěny (cca 5 minut šlehání). V míse promíchám mouku s kypřícím práškem, přeseji do vyšlehané vaječné pěny a opatrně zapracuji.
  3. Těsto naliji na plech a dám péct na horkovzduch cca 20 minut.
  4. Na kávovou směs si v misce smíchám kávu s likerém. Zároveň si připravím krém. V robotu vyšlehám smetanu a následně přišlehám cukr moučku a mascarpone. Krém dám chladit do lednice.
  5. Po upečení a vychlazení si korpus rozříznu na 2 poloviny a obě poloviny pomocí štětečku potřu kávovou směsí.
  6. Na tác dám spodní díl korpusu a potřu polovinou krému. Na krém položím druhý díl korpusu a vrch i boky dortu potřu krémem.
  7. Boky dortu obalím strouhaným kokosem a vrch dortu posypu opraženými plátky kokosu.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář