A protože je čas dýní, přidám i tento náš oblíbený dezert. Není to sice klasický dýňový koláč, ale pro nás je to varianta dýňového koláče, který zmizí ze stolu velmi rychle.
Suroviny:
- Suroviny na korpus do formy o průměřu 22 cm:
- 80 g grahamových krekrů
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru krupice
- Suroviny na náplň:
- 250 g tučného tvarohu
- 1/2 h zakysané smetany
- 1/2 h dýňového pyré
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- 1 lžička skořice, 1/2 lžičky kardamonu, 1/2 lžičky suš. zázvoru
- špetka soli, špetka muškátového oříšku
Postup:
- Na korpus si v mixéru rozmixuji krekry se lžíci cukru. Přidám rozpuštěné máslo a chvíli mixuji, dokud se směs nespojí. Poté ji natlačím do formy a pomocí odměrky vypracuji okraje.
- Formu s korpusem dám zchladit do lednice a rozehřeji troubu na 160 °C.
- Mezitím si v mixéru prošlehám tvaroh, zakysanou smetanu, dýňové pyré, cukr, koření a špetku soli, aby se přísady spojili. Začnu postupně přidávat vejce a zlehka zapracuji.
- Vyndám korpus z lednice, naliji na něj dýňovou směs a dám péct na 30 minut. Troubu vypnu a nechám ještě dojít cca 30 minut v uzavřené troubě.
- Servíruji nejlépe vychlazené z lednice, ozdobené karamalovou polevou a kopečkem zakysané smetany.