Sbírka receptů z dýní by nebyla kompletní, kdyby jsem nepřidala naše oblíbené donuty. A jelikož je zítra Haloween, musela jsem klukům do školy připravit tu správnou svačinku. Vlastně už jich polovina zmizela, tak jen doufám, že ráno nějaké najdu.
Suroviny:
- 2 h hladké mouky
- 2/3 h cukru krupice (130 g)
- 1/3 h hnědého cukru (40 g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1 velké vajíčko
- 3/4 h podmáslí (180 ml)
- 1/3 h dýňového pyré
- 3/4 h oleje (180 ml)
- 1 lžička dýňového koření
Suroviny na polevy:
- 100 g bílé čokolády
- 2 lžičky kokosového oleje
- 80 g tmavé čokolády
- 2 lžíce másla
- oranžové potravinářské barvivo (gelové)
- drcené sušenky Lotus
Postup:
- Horkovzdušnou troubu rozpálím na 190 °C. Plech na donaty vystříkám olejem nebo vymažu máslem.
- V míse smíchám mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, sodu a koření. V jiné míse promíchám dýňové pyré, vajíčko, podmáslí, olej. Přileji k mouce a vymíchám na středně husté těsto.
- Těsto naplním do cukrářského sáčku a naplním formu do poloviny. Těsto během pečení vyběhne nahoru. Peču při 190°C 12 min.
- Po upečení přendám donuty na mřížku a nechám vychladnout. Mezitím si připravím polevy.
- Bílá poleva: V mikrovlnné troubě rozpustím ( cca 1 minutu) bílou čokoládu s kokosovým olejem. Do ní pak namočím donat a obalím v rozdrcených sušenkách. Položím na mřížku.
- Tmavá poleva: Ve vodní lázni rozpustím tmavou čokoládu s máslem. Následně donuty namáčím, dám na mřížku a pomocí bílé polevy v cukrářském sáčku nastříkám sít.
- Na oranžovou polevu přidám barvivo do již připravené bílé polevy. Donuty namočím do polevy a poté zdobím pomocí cukrářského sáčku tmavou čokoládou nebo obalím v sušenkách.
- Ozdobím – oči jsou vyrobené z marshallow bonbonů a cukrářského fixu.

