Dezerty Vše

Citronové čtverečky

Na těchto citronových čtverečcích miluji jejich mírnou kyselost, mírnou sladkost a zároveň lehkost s jakou je lze připravit. Vše co je citronové, dokážu sníst ve velkém množství. Proto je pravdou, že si je často připravuji z polovičního množství jenom pro sebe. Aspoň si pak tolik nevyčítám, že jsem je všechny snědla sama.
Suroviny:
  • suroviny na korpus:
  • 2 h hladké mouky (250 g)
  • 1/2 h cukru krupice (100 g)
  • špetka soli
  • 220 g másla
  • suroviny na krém:
  • 1 1/2 h cukru krupice ( 150 g)
  • 4 velká vejce
  • šťáva a kůra ze 2 citrónů
  • cukr moučka – závěrečné zdobení
Postup:
  1. Troubu si rozehřeji na 175 °C. Formu (rozměry cca 22 x 32cm) si vymažu máslem.
  2. V míse smíchám mouku, cukr, sůl a zapracuji máslo tak, aby vznikla jemná drobenka. Tu poté přesypu do vymazané formy a prsty utlačím. Peču asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé okraje. Po upečení vyndám z trouby a než si připravím krém, nechám korpus vychladnou.
  3. Na krém si v míse promíchám cukr s moukou a citronovou kůrou. Postupně přidám vejce a na závěr přiliji citronovou šťávu.
  4. Takto připravený krém naliji na upečeny korpus a dám péct znova na 20 minut.
  5. Vyndám na kuchyňskou linku a nechám 15 minut vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložím cca na 2 hodiny do lednice.
  6. Před podávámím posypu hustě moučkovým cukrem a nařežu čtverečky.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář