Na těchto citronových čtverečcích miluji jejich mírnou kyselost, mírnou sladkost a zároveň lehkost s jakou je lze připravit. Vše co je citronové, dokážu sníst ve velkém množství. Proto je pravdou, že si je často připravuji z polovičního množství jenom pro sebe. Aspoň si pak tolik nevyčítám, že jsem je všechny snědla sama.
Suroviny:
- suroviny na korpus:
- 2 h hladké mouky (250 g)
- 1/2 h cukru krupice (100 g)
- špetka soli
- 220 g másla
- suroviny na krém:
- 1 1/2 h cukru krupice ( 150 g)
- 4 velká vejce
- šťáva a kůra ze 2 citrónů
- cukr moučka – závěrečné zdobení
Postup:
- Troubu si rozehřeji na 175 °C. Formu (rozměry cca 22 x 32cm) si vymažu máslem.
- V míse smíchám mouku, cukr, sůl a zapracuji máslo tak, aby vznikla jemná drobenka. Tu poté přesypu do vymazané formy a prsty utlačím. Peču asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé okraje. Po upečení vyndám z trouby a než si připravím krém, nechám korpus vychladnou.
- Na krém si v míse promíchám cukr s moukou a citronovou kůrou. Postupně přidám vejce a na závěr přiliji citronovou šťávu.
- Takto připravený krém naliji na upečeny korpus a dám péct znova na 20 minut.
- Vyndám na kuchyňskou linku a nechám 15 minut vychladnout při pokojové teplotě. Poté vložím cca na 2 hodiny do lednice.
- Před podávámím posypu hustě moučkovým cukrem a nařežu čtverečky.


