Letos jsem se rozhodla, že tyto sušenky upeču před Vánoci a použijí je do jedlého balíčku pro své kamarádky společně s dobrou kávou nebo čajem. Oni totiž bez této kombinace nejsou úplné. Ráno si pak ráda namáčím sušenku do kávy a těším se, že snad nejsem sama. Upekla jsem tentokrát dva druhy: čokoládové s mandlemi a vanilkové s kokosem a posypkou.
Suroviny:
- 2 a 1/4 h hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce kakaa
- 4 vejce
- 1 a 1/2 h cukru krystal
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1/4 h čokoládových čipsů nabo nasekané čokolády
- 1/4 h nasekaných celých loupaných nandlí nebo plátků
- 1/4 h nasekaných kokosových lupínků
- 1/4 h posypky
Postup:
- Troubu rozehřeji na 180°C. Připravím si plech s pečícím papírem.
- V míse promíchám mouku, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám vejce s cukrem krupice do světlého krému. Zašlehám vanilku a mandlový extrakt.
- Do vajec přimíchám moučnou směs a rozdělím na 2 poloviny. Do jedné poloviny přidám 2 lžíce kakaa, čokoládové čipsy a nasekané mandle. Do druhé poloviny přidám kokosové lupínky a posypku.
- Z každé poloviny vytvořím na plechu šišky, které peču 20-25 minut. Poté je nechám cca 20 minut vychladnout.
- Po vychladnutí je naklrájím na plátky o šíři 1 cm a dám péct podruhé tentokrán na 20 minut.
- Díky druhému pečení je trvanlivost sušenek až 2 měsíce.


