Tyto křupavé lahodné domácí granola čverečky, tyčinky nebo kousky, jak se zrovna zadaří je nalámat, můžu ujídat celý den. A to s jogurtem ráno nebo obalené v bílé čokoládě jako malou sladkou tečku večer. Nejvíc mě na nich baví, že je můžu kombinovat s tím, co doma zrovna najdu a jakou chuť v nich chci cítit.
Suroviny:
- 2 h ovesných vloček
- 1 h jemných ovesných vloček
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
- 1 h pufované rýže
- 2/4 h sluneč. semínek
- 1/4 h dýňových semínek
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1/4 h nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce nasekaných kokosových lupínků
- 1/2 h hnědého cukru
- 1/4 h medu
- 2 lžíce zlatého sirupu
- 2 lžíce kukuřičného sirupu
- 1 lžíce másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu rozpálím na 175°C.
- V míse promíchám ovesné vločky s rozpuštěným máslem, rozpuštěným kokosovým olejem a špetkou soli. Tuto směs rozprostřu na plech a dám péct na cca 15 minut. Hlídám, aby se nepřipálily.
- Na sporáku zahřeji hnědý cukr společně s medem, zlatým sirupem, kukuřičným sirupem, máslem a míchám, dokud se směs nespojí. Na závěr přidám vanilku.
- V míse pak smíchám opečené ovesné vločky, pufovanou rýži, slun. semínka, dýň. semínka, sez. semínka, vlašské ořechy a kokos. Přileji cukrovou směs a rychle promíchám.
- Plech vyložím alobalem a potřu olejem. Směs natlačím na plech a peču cca 25 minut při 160°C.
- Po upečení nechám směs úplně vychladnou. Sundám alobal a nakrájím na čtverečky nebo nasekám na drobné kousky.
- Já ráda kousky namáčím v bíle čokoládě.

