Tyto makronky patří u nás v rodině k těm nejoblíbenějším. Jednak milujeme kokos, a když se k tomu přidá vanilkový krém, není co měnit. Během roku ráda peču makronky pistáciové a citronové, ale na Vánoce nesmí chybět kokosové ozdobené motivy Vánoc.
Suroviny:
- 90 g bílků
- 90 g cukru krystal
- 30 g mletého kokosu
- 60 g mletých mandlí (kupuji již mleté, sama je tak jemně neumelu)
- 160 g cukru moučka
- barvino – já použila trochu černé
- vánoční posypka
Suroviny na rychlý vanilkový krém:
- 125 g změklého másla
- 1/3 h vanilkového cukru moučka (domácí)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Pokud vím, že budu ten den péct makronky, připravím si bílky již ráno a nechám je v misce na kuchyňské desce odležet několik hodin.
- Připravím si 2 plechy se silikonovými podložkami. Mně se ty přímo určené na makronky osvědčily. Také si připravím cukrářský sáček se špičkou o průměru 0,5 – 1 cm.
- Ve stolním mixéru promixuji mandle,kokos a cukr moučka maximálně 10 vteřin. Opravdu stačí jen promíchát a spojit.
- V robotu začnu šlehat bílky a po chvíli postupně zašlehávám 90 g cukru krystal, dokud nevznike hustý lesklý sníh. Pomocí stěrky zapracuji mandlovou směs, dokud nemá směs hustotu lávy a je lesklá.
- Naplním do cukrářského sáčku a nastříkám na podložku. V tento moment ozdobím některé skořápky posypkou.
- Plech vezmu , několikrát s ním bouchnu o kuchyňskou linku. Ještě ho ze spodu poklepu, abych vyhnala všechny vzduchové bubliny. Makronky teď nechám odpočívat v kuchyni při pokojové teplotě asi 1- 2 hod. (záleží na vlhkosti a teplotě v místnosti) , dokud nejsou na povrchu zaschlé (poznáte dotykem, nelepí se na prsty).
- Zapnu horkovzdušnou troubu na 100°C.
- Peču makronky postupně plech po plechu 30 min. Makronky nesmí na podložce klouzat. Po vytažení sundám podložku z plechu na linku, kde je nechám odpočinout. Poté je sloupnu z podložky a nechám vychladnout (třeba na mřížce nebo prostě na lince).
- Mezitím si připravím krém. Vyšlehám změklé máslo a vanilku s moučkovým cukrem do světlého nadýchaného krému.
- Krém naplním do cukrářského sáčku. Nastříkám ho na spodní skořápku a druhou vrchní spojím.

