Dezerty Vše

Svatomartinské ořechové rohlíčky

Tyto chutné rohlíčky plněné mletými lískovými ořechy a mandlemi peču hlavně v období kolem svátku svatého Martina. Pokud je peču v jíný termín použiji místo ořechů jako náplň kokos.
Suroviny:
  • suroviny na těsto:
  • 3 h polohrubé mouky (400 g)
  • 250 g studeného másla nakrájené na kostky
  • 2/3 h zakysané smetany (160 ml)
  • špetka soli
  • suroviny na náplň:
  • 1 bílek
  • 1/3 h mletých lískových ořechů
  • 1/3 h mletých mandlí
  • 2/3 h cukru moučka (80 g)
  • žloutek na potření
Postup:
  1. V mixéru zpracuji suroviny na těsto na drobenku, následně ho na kuchyňské desce propracuji v pevné těsto. Pracuji rychle, aby máslo moc nezměklo.
  2. Zabalím ho do fólie a dám chladit do lednice.
  3. Troubu rozehřeji na 180°C. Plech vyložím pečícím papírem.
  4. V míse smícháním surovin připravím ořechovou náplň.
  5. Těsto pomocí válečku rozválím do kruhu, potřu náplní a nařežu na 6-8 dílků, podle velikosti těsta.
  6. Těsto smotám do rohlíčku a kladu na plech, kde je pomašluji rozšlehaným žloutkem.
  7. Peču 15 – 20 minut.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář