Tyto chutné rohlíčky plněné mletými lískovými ořechy a mandlemi peču hlavně v období kolem svátku svatého Martina. Pokud je peču v jíný termín použiji místo ořechů jako náplň kokos.
Suroviny:
- suroviny na těsto:
- 3 h polohrubé mouky (400 g)
- 250 g studeného másla nakrájené na kostky
- 2/3 h zakysané smetany (160 ml)
- špetka soli
- suroviny na náplň:
- 1 bílek
- 1/3 h mletých lískových ořechů
- 1/3 h mletých mandlí
- 2/3 h cukru moučka (80 g)
- žloutek na potření
Postup:
- V mixéru zpracuji suroviny na těsto na drobenku, následně ho na kuchyňské desce propracuji v pevné těsto. Pracuji rychle, aby máslo moc nezměklo.
- Zabalím ho do fólie a dám chladit do lednice.
- Troubu rozehřeji na 180°C. Plech vyložím pečícím papírem.
- V míse smícháním surovin připravím ořechovou náplň.
- Těsto pomocí válečku rozválím do kruhu, potřu náplní a nařežu na 6-8 dílků, podle velikosti těsta.
- Těsto smotám do rohlíčku a kladu na plech, kde je pomašluji rozšlehaným žloutkem.
- Peču 15 – 20 minut.

