Když se rozhodnu, že upeču tyto kynuté šneky, rozdělím těsta na 2 poloviny. Z jedné poloviny těsta připravím skořicové uzly (jsou zde v sekci dezerty) a z druhé poloviny nutellové šneky. Důvodem je, že mám 2 syny, kteří mají rozdílné chutě. Zde ale uvádím celkové množství těsta na výrobu 16 ks šneků.
Suroviny:
- suroviny na těsto:
- 250 ml teplého mléka
- 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 3 h hladké mouky
- 1 lžička mletého kardamonu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 vejce
- špetka soli
- suroviny na náplň:
- 1/3 h nutelly (80 ml)
- 3 lžíce změklého másla
- 1/4 h hnědého cukru (50g)
- 1/4 h čokolády nasekané na kousky
- 1 lžíce hladké mouky
- zlatý sirup na potření po upečení
- posypka
Postup:
- Do vlažného mléka zamíchám sušené droždí a nechám chvíli na teplém místě.
- Do robotu s hnětací metlou naleji mléko s droždím, máslo a přidám cukr. Začnu pomalu promíchávat a postupně přidávat mouku se skořicí, s kardamonem a solí. Ke konci hnětení přidám 1/2 rozšlehaného vajíčka a zapracuji do pružného lepivého těsta.
- Mísu s těstem přikryji folií a dám na teplé místo kynout na 1 hodinu.
- Mezitím si v míse utřu máslo, cukr, nutellu a mouku do hladké pasty.
- Vykynuté těsto poté rozválím na pomoučené ploše na obdelník o velikosti cca 40 x 50cm, potřu čokoládovou náplní a posypu kousky čokolády. Poté těsto sroluji do tvaru rolády a nakrájím na díly o šíři cca 3 cm.
- Rozehřeji si troubu na 200°C.
- Takto připravené šneky naskládám do pekáčku a nechám ještě chvíli nakynout. Po vykynutí potřu zbytkem vajíčka a peču 10-12 minut.
- Jakmile jsou upečení do zlatohněda, vyndám je vychladnout na mřížku a ještě teplé potřu zlatým sirupem ( můžete použít i kukuřičný ). Já je ráda ještě ozdobím barevnou posypkou.
