Těstovinový salát může sloužit jako chutná příloha ke grilovanému masu, a to nejlépe v letních měsících, kdy rádi grilujeme. My ho ale máme rádi i jako pokrm k večeři, i když musím přiznat, že manželovi tam chybí kus toho masa. A tak jsem se tentokrát rozhodla a salát alespoň ovoněla trochou opečené anglické slaniny. Hlavním tahounem tohoto salátu je krémový dresink. To, co pak přidáte, už ho jenom vylepší.
Suroviny:
- 1/2 kg uvařených těstovin (penne)
- 1/4 h sýru čedar na kostičky
- 1/3 h mozzarelly na kostičky
- 2 rajčata nakrájená na kostičky
- 1/2 jarní cibulky najemno nakrájené
- 2 vejce uvařená natrvdo a nakrájená na kostky
- 4 plátky opečené slaniny a pokrájené na proužky
- Suroviny na dresink:
- 1 h majonézy
- 1/3 h podmáslí
- 1/4 h zakysané smetany
- 1 lžička cukru moučka
- 1 lžička červeného vinné octa
- 1/2 lžičky omáčky adobo – pro pikantnost (není nutné)
- sůl, pepř
Postup:
- Ze všeho nejdříve dám vařit těstoviny do osolené vody. Vařit dám také vejce a přitom na pánvi orestuji dozlatova slaninu. Všechny ostatní suroviny na salát si nakrájím.
- V mise prošlehám suroviny na dresink, osolím, opepřím a dám chladit do lednice.
- Uvařené těstoviny scedím a přidám do mísy s dresinkem. Přimíchám rajčata, vejce, slaninu, sýry a vše promíchám.
- Vše přendám do servírovací mísy a posypu jarní cibulkou.