Maso Večeře Vše

Křehká kachní prsa s rýží

Pokaždé, když obědváme v čínské restauraci, nesmí chybět na stole voňavá křehká kachna a smažené nudle s kuřecím masem. Což pro mě byla další výzva. Podle reakcí mých strávníků se povedla, a pokud jste tedy milovníky křupavé smažené kachny s asijským nádechem jako my, určitě tento recept vyzkoušejte.
Suroviny:
  • 2 kachní prsa
  • 1 badyán, 1 lžička mleté papriky, 1 cm zázvoru, špetka jedlé sody, 1 ks skořice, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička soli
  • suroviny na těstíčko:
  • 1/3 h hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce oleje
  • voda
  • suroviny na omáčku:
  • 1/2 cm zázvoru nasekaného nadrobno
  • 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno
  • 2 lžíce Hoisin omáčky
  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžička rýžového octa
  • 3/4 h vývaru z kachních prsou
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • jarní cibulka
Postup:
  1. Do hrnce naleji alespoň 2 l vody a přidám badyán, zázvor, skořici, sůl, papriku, sojovou omáčku, rýžový ocet a špetku jedlé sody.Přivedu k varu a kachní prsa vařím cca 60-90 minut.
  2. Prsa vyndám a nechám 4 hodniny vychladnout. Mezitím si připravím těstíčko.
  3. Smíchám mouku s kypřícím práškem a postupně přidávám vodu, aby vzniklo řidké těsto. Nakonec přimíchám olej.
  4. V době, kdy chladnou prsa, si připravím také omáčku. Do kastrůlku na sporáku dám česnek, zázvor, omáčku Hoisin, sójovou omáčku, rýžový ocet a vývar, do kterého jsem vmíchala kukuřičný škrob. Povařím do zhoustnutí. Případně dochutím podle potřeby.
  5. V hlubší pánvi (hrnci) rozpálím dostatečně vysokou vrstvu oleje. Spodní část kachních prsou potřu těstíčkem. Tu část s kůží nepotírám.
  6. Takto připravené prsa vložím do rozpáleného tuku, kůží nahoru a smažím z každé strany cca 4 minuty do křupova. Při smažení občas maso přitlačím ke dnu.
  7. Kachní prsa servíruji přelité omáčkou a s rýží posypanou jarní cibulkou. Zbytek omáčky servíruji zvlášť v menší mističce.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář