Pokaždé, když obědváme v čínské restauraci, nesmí chybět na stole voňavá křehká kachna a smažené nudle s kuřecím masem. Což pro mě byla další výzva. Podle reakcí mých strávníků se povedla, a pokud jste tedy milovníky křupavé smažené kachny s asijským nádechem jako my, určitě tento recept vyzkoušejte.
Suroviny:
- 2 kachní prsa
- 1 badyán, 1 lžička mleté papriky, 1 cm zázvoru, špetka jedlé sody, 1 ks skořice, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička soli
- suroviny na těstíčko:
- 1/3 h hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce oleje
- voda
- suroviny na omáčku:
- 1/2 cm zázvoru nasekaného nadrobno
- 1 stroužek česneku nasekaný nadrobno
- 2 lžíce Hoisin omáčky
- 1 lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžička rýžového octa
- 3/4 h vývaru z kachních prsou
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- jarní cibulka
Postup:
- Do hrnce naleji alespoň 2 l vody a přidám badyán, zázvor, skořici, sůl, papriku, sojovou omáčku, rýžový ocet a špetku jedlé sody.Přivedu k varu a kachní prsa vařím cca 60-90 minut.
- Prsa vyndám a nechám 4 hodniny vychladnout. Mezitím si připravím těstíčko.
- Smíchám mouku s kypřícím práškem a postupně přidávám vodu, aby vzniklo řidké těsto. Nakonec přimíchám olej.
- V době, kdy chladnou prsa, si připravím také omáčku. Do kastrůlku na sporáku dám česnek, zázvor, omáčku Hoisin, sójovou omáčku, rýžový ocet a vývar, do kterého jsem vmíchala kukuřičný škrob. Povařím do zhoustnutí. Případně dochutím podle potřeby.
- V hlubší pánvi (hrnci) rozpálím dostatečně vysokou vrstvu oleje. Spodní část kachních prsou potřu těstíčkem. Tu část s kůží nepotírám.
- Takto připravené prsa vložím do rozpáleného tuku, kůží nahoru a smažím z každé strany cca 4 minuty do křupova. Při smažení občas maso přitlačím ke dnu.
- Kachní prsa servíruji přelité omáčkou a s rýží posypanou jarní cibulkou. Zbytek omáčky servíruji zvlášť v menší mističce.