Pokud jste milovníci čokolády a cukru, ujišťuji vás, že si tento koláč zamilujete. Když jsem pekla tento koláč poprvé, byl schopný si dát více než jeden kousek jedině můj starší syn . Ano, je to „čokoholik“. Následně jsem recept upravila ubráním poloviny množství cukru a pochutnali jsme si všichni.
Suroviny na těsto:
- 1 h. (hrnek) hladké mouky (130g)
- 1/3 h. cukru moučka (40g)
- 60 g studeného másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
Suroviny na náplň:
- 1 h. cukru krystal (200g)
- 1/4 h. kukuřičného škrobu (40g)
- 1/4 čajové lžičky soli
- 2 h. mléka (500ml)
- 4 žloutky
- 180 g čokolády na kousky
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce másla
Postup:
- Troubu rozpálíme na 180°C.
- Do mixréru dáme 1 h mouky s 1/3 h cukru moučka a 60g studeného másla nakrájeného na kousky. Rozmixujeme na drobenku a přidáme 1 žloutek s 1 lžící vody, vypracujeme těsto (co nejrychleji, nechceme, aby máslo povolilo), které zabalíme do fólie a vložíme na 30 min. do lednice.
- Po vychladnutí těsto rozválíme a přeneseme do formy na koláč ( nejlépe s odnimatelným dnem). Dno těsta propícháme vidličkou a dáme ještě 15 min. vychladit do lednice. Před vložením do trouby dáme na těsto pečící papír a zatížíme např. suš. hrachem.
- Těsto pečeme zatížené 10-12 min. , pak zátěž odebereme a dopečeme 5-7 min. Po upečení necháme těsto vychladnou na mřížce a připravíme si náplň.
- Do kastrůlku nasypu 1 h cukru krystal, 1/4 h kuk. škobu a špetku soli. Opatrně promíchám , zapnu sporák, přiliji 2 h mléka (nejlépe plnotučného) a přidám 4 žloutky. Několik minut vaříme až do hustoty pudingu. Pak odstavíme a vmícháme čokoládu , vanilku a 2 lžíce másla na zjemnění.
- Hotovou směs naliji na upečený korpus, nechám vychladit na pokojovou teplotu a pak vložím do lednice alespoň na 6 hod. Jakmile je směs tuhá můžu vyndat koláč z formy.
- Koláč na talířku ráda zdobím kopečkem šlehačky a čokl. polevou.