Tento lahodný krém připravený ze žloutků, smetany a cukru patří k mým nejoblíbenějším dezertům. Pro mého mladšího syna je to prostě jednička. Vůně vanilky a křupnutí zkaramelizované vrchní vrstvy při prvním nabrání mě nikdy neomrzí. Sice je jeho název ve francouzštině, ale jeho vznik si připisuje Anglie a jeho věhlas se šíří úspěšně po celém světě.
Suroviny:
- 2 h smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilky
- 6 žloutků
- 6 lžic cukru moučka
Postup:
- Rozpálím troubu na 160°C. Připravím si pekáček a 4 keramické mističky.
- V míse zlehka prošlehám žloutky s cukrem.
- Na plotýnce přivedu k varu smetanu s vanilkou a sporák vypnu.
- Postupně po malých dávkách vmíchám horkou smetanu do žloutků s cukrem. Přidávám pozvolna, abych vejce neuvařila.
- Přes sítko naleji tuto směs do mističek asi 1/2 cm pod okraj.
- V rychlovarné konvici ohřeji vodu a vroucí naliji do pekáčku k naplněným mističkám asi do 1/3 jejich výšky.
- Peču 22 minut. Po vyndání z trouby nechám vychladit při pokojové teplotě a pak vložím do lednice.
- Před servírováním posypu vrch jemnou vrstvou cukru krupice a pomocí flambovací pistole vytvořím karamelovou vrstvu.

