Dezerty Vše

Créme brülée

Tento lahodný krém připravený ze žloutků, smetany a cukru patří k mým nejoblíbenějším dezertům. Pro mého mladšího syna je to prostě jednička. Vůně vanilky a křupnutí zkaramelizované vrchní vrstvy při prvním nabrání mě nikdy neomrzí. Sice je jeho název ve francouzštině, ale jeho vznik si připisuje Anglie a jeho věhlas se šíří úspěšně po celém světě.
Suroviny:
  • 2 h smetany ke šlehání
  • 2 lžičky vanilky
  • 6 žloutků
  • 6 lžic cukru moučka
Postup:
  1. Rozpálím troubu na 160°C. Připravím si pekáček a 4 keramické mističky.
  2. V míse zlehka prošlehám žloutky s cukrem.
  3. Na plotýnce přivedu k varu smetanu s vanilkou a sporák vypnu.
  4. Postupně po malých dávkách vmíchám horkou smetanu do žloutků s cukrem. Přidávám pozvolna, abych vejce neuvařila.
  5. Přes sítko naleji tuto směs do mističek asi 1/2 cm pod okraj.
  6. V rychlovarné konvici ohřeji vodu a vroucí naliji do pekáčku k naplněným mističkám asi do 1/3 jejich výšky.
  7. Peču 22 minut. Po vyndání z trouby nechám vychladit při pokojové teplotě a pak vložím do lednice.
  8. Před servírováním posypu vrch jemnou vrstvou cukru krupice a pomocí flambovací pistole vytvořím karamelovou vrstvu.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář