Už to je několik let, co tyto sušenky peču, ale až letos jsem se rozhodla, že je zařadím do vánočního cukroví. A protože mám doma „čokoholika“, už teď vím, že je musím pečlivě schovat. Zároveň vím, že budou patřit mezi ty nejoblíbenější.
Suroviny:
- 2 h hladké mouky
- 1/2 h kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 4 lžíce změklého másla
- 3/4 h třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce mléka
- 90 g tmavé čokolády
- cukr krupice a cukr moučka na obalení
Postup:
- Ve vodní lázni rozpustím čokoládu a odstavím jí ze sporáku.
- V míse promíchám mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem, vanilkou a vejcem do světlé nadýchané hmoty. Poté přimíchám rozpuštěnou čokoládu.
- Do čokoládové směsi postupně přimíchám moučnou směs a mléko. Vznikne kompaktní lepivé těsto.
- Rozpálím troubu na 175 °C a vyložím plech pečícím papírem.
- Do jedné misky nasypu 1/2 h cukru krupice a do druhé misky 1/2 h cukru moučka s 1 lžící vanilkového moučkového cukru.
- Z těsta pomocí malé naběračky na zmrzlinu vytvaruji kuličky, které postupně obalím v cukru krupici a pak v moučkovém cukru.
- Pokládám na plech. Mezi jednotlivými kuličkami nechám cca 3 cm mezery.
- Peču 10 – 12 minut. Sušenky popraskají, což je známka, že je můžu vyndat na kuchyňskou desku, kde je nechám dojít na plechu.
- Po vychladnutí je skladuji v plastové uzavíratelné dóze.