Neznám nikoho kdo nemiluje pizzu. Ani u nás tomu není jinak. Jediné, co řeším, když jdu zadělávat těsto, kolik ho bude potřeba. Mladší syn by mi totiž neodpustil, kdyby nebyla salámová a ten starší zase musí mít Margheritu. Když k tomu přidám sebe a manžela, vychází mi, že 3 kousky budou málo.
Suroviny na těsto (4 menší pizzy):
- 4 h hladké mouky (520g)
- 4 lžíce oliv. oleje
- 1 lžička soli
- 1 1/2 h teplé vody (300 ml)
- 1 lžička sušeného droždí
Na 1 kus salámové pizzy:
- 1/3 h rajčatové omáčka na pizzu ( 80ml)
- 100 g mozzarelly na plátky,
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 50 g paprikového salámu
- sušené oregáno
Nádobí:
- plech na pizzu
Postup:
- V kuchyňském robotu s K-metlou smícháme hladkou mouku, sůl, olivový olej . V 1 h teplé vody rozpustím 1 lžičku sušeného droždí. Těsto v robotu prohněteme, popřípadě dodám ještě 1/2 h teplé vody a poté ručně propracuji na pomoučené ploše v bochánek . Vypracované těsto vložím zpět do mísy vytřené olivovým olejem a zakryji folií. Nechám vykynout na teplém místě alespoň 2 hodiny. Můžeme také polovinu těsta odebrat, dát do uzavíratelné misky a uložit do chladničky do druhého dne.
- Troubu rozpálím na maximum – já mám max 350°C.
- Po vykynutí těsto vyválím na pomoučené ploše, vložím do vymazané formy na pizzu ( samozřejmě můžete dát na plech dnem vzhůru) .
- Povrch těsta potřu rajčatovou omáčkou, posypu oregánem, nakladu paprikový sálám po celé ploše. Na salám položím na kolečka nakrájenou mozzarellu, posypu strouhaným parmazánem a vložím do trouby.
- Peču 15 min. , nebo dokud nejsou okraje opečené do hněda.
