Jedná se o klasický recept na známý francouzký obrácený koláč. Existuje mnoho variací (různé náplně, různá těsta), ale tento je pro nás ten pravý. Asi už většina zná příběh, kdy jedna ze sester opekla jablka až příliš dohněda, a proto se ve spěchu rozhodla dát těsto na ně. Upekla tak jeden z dnes nejznámějších koláčů na světě. Chyby nejsou vždy jen špatné.
Suroviny:
- suroviny na těsto:
- 1 a 1/2h hladké mouky
- 1/2 h cukru krupice
- špetka soli
- 1 vaječný žloutek
- 100 g másla nakrájeného na kousky
- trocha studené vody
- suroviny na náplň:
- 4 jablka – oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
- 1/2 h cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 60 g másla
Postup:
- V míse smíchám mouku, cukr, sůl a máslo. Vypracuji drobenku, přidám žloutek, trochu vody a vypracuji těsto. Těsto zabalím do fólie a dám vychladit alespoň na 1 hodinu do lednice.
- Troubu si rozpálím na 180°C.
- Do litinové pánve na plotně nasypu oba cukry, na které pokladu máslo. Zapnu plamen na sporáku a do cukru postupně natlačím čtvrtky jablek těsně jedno přes druhé plochou stranou dolů.
- Ztlumím plamen a vařím cca 7-10 minut, dokud nezíská šťáva zlatou barvu.
- Mezitím si z těsta vyválím kruh o velikosti pánve a tloušťky cca 0,5 cm.
- Pánev sejmu z plotýnky. Na jablka položím těsto a jeho okraje zatlačím dolu mezi jablka a okraj pánve.
- Vložím do trouby a peču 35-40 minut do zlatohněda.
- Následně nechám 10 minut chladnout. Poté pomocí utěrky a talíře vyklopím koláč na talíř.
- Servíruji nejraději samotné nebo se zakysanou smetanou.

