Tento recept tu prostě nesmí chybět. Jedná se o rodinný recept mé polské prababičky, babičky, tety a tedy i maminky. Teď snad už taky i můj. Díky tomu si na něm pochutnáváme, každé Vánoce a často i mimo ně. Někdy je plníme masem, jindy houbami, ale u mě prostě vyhrává brynza.
Mami díky, jsi skvělá.
Suroviny:
- Suroviny na těsto:
- 4 h hladké mouky
- 1 h teplé vody
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- Suroviny náplň:
- 1/2 kg brambor
- 1 kostka polotučného tvarohu
- 100 g brynzy
- pepř, sůl
- 1 ks cibule – pokrájené nadrobno a orestované do zlatohněda
- Suroviny na dochucení:
- 2 lžíce sádla + 1 cibule nakrájená najemno
- brynza
- zakysaná smetana
Postup:
- Jako první dám na sporák vařit brambory ve slupce.
- V míse vypracuji z mouky, oleje, vody a soli poddajné těsto, které zabalím do fólie a dám odpočinout na 1 hodinu do chladu.
- Mezitím si připravím náplň. Teplé brambory oloupu a pomelu (popřípadě nastrouhám) do mísy. Ještě do teplých pomletých brambor přimíchám tvaroh, brynzu, orestovanou cibulku, sůl a pepř. Ochutnám. Popřípadě dosolím
- Na sporák dám vařit hrnec se třemi litry osolené vody.
- Nyní vyválím na pomoučené kuchyňské desce z těsta tenkou placku o síle cca 3 mm a pomocí skleničky (můžete použít i formu na pirohy) vykrojím kolečka o průměru 7 cm. Na půlku kolečka nanesu plnou lžičku náplně a přiklopím druhou polovinou těsta. Pomocí vidličky pevně přimáčknu kraje těsta k sobě.
- Do vroucí vody postupně vkládám pirohy a hlídám, aby se těsto nepřilepilo ke dnu hrnce. Pirohy po určitě době vyplavou na hladinu, v tu chvíli je ještě 3 – 4 minuty povařím.
- Na pánvi rozehřeji sádlo a orestuji jemně pokrájenou cibulku do zlato-hněda.
- Uvařené pirohy přendám na pánev s usmaženou cibulkou a promíchám.
- Já je ráda servírují přelité brynzovou omáčkou: v kastrůlku na sporáku ohřeju 2 lžíce brynzy se 1/4 h zakysané smetany.