Tento švédský koláč Tosca pojmenovaný podle známé Pucciniho opery s křupavou mandlovou krustou a vůní vanilky upeču vždy, když uvidím plátky mandlí v kuchyni.
Suroviny:
- 3 vejce
- 3/4 h cukru krupice (150g)
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 h + 2 lžíce hladké mouky (150 g)
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 75 g rozpuštěného mléka
- 3 lžíce mléka
- suroviny na polevu:
- 50 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 h cukr krupice (50 g)
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžičky hladké mouky
- 100 g oloupaných plátků mandlí
Postup:
- Troubu rozpálím na 180°C. Kulatou formu na koláč vymažu máslem a vysypu moukou.
- Do robotu se šlehací metlou dám vejce s cukrem a šlehám alespoň 5 minut do světlé nadýchané hmoty. Při šlehání přidám vanilku.
- Rozpustím máslo a nechám zchladit. V míse promíchám mouku s práškem do pečiva.
- Do vaječné hmoty opatrně vmíchám nejprve mouku, poté máslo a mléko tak, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto naliji do formy a peču cca 30 minut do mírného propečení.
- Mezitím si v kastrůlku na sporáku rozpustím máslo s vanilkou, smetanou a cukrem. Přidám mouku, plátky mandlí a 2-3 minuty mícháme. Vypnu sporák.
- Polevu naliji na koláč a peču dalších 10-15 minut do zlatohněda.