Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Koláč Tosca

Tento švédský koláč Tosca pojmenovaný podle známé Pucciniho opery s křupavou mandlovou krustou a vůní vanilky upeču vždy, když uvidím plátky mandlí v kuchyni.
Suroviny:
  • 3 vejce
  • 3/4 h cukru krupice (150g)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 h + 2 lžíce hladké mouky (150 g)
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 75 g rozpuštěného mléka
  • 3 lžíce mléka
  • suroviny na polevu:
  • 50 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 h cukr krupice (50 g)
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 100 g oloupaných plátků mandlí
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 180°C. Kulatou formu na koláč vymažu máslem a vysypu moukou.
  2. Do robotu se šlehací metlou dám vejce s cukrem a šlehám alespoň 5 minut do světlé nadýchané hmoty. Při šlehání přidám vanilku.
  3. Rozpustím máslo a nechám zchladit. V míse promíchám mouku s práškem do pečiva.
  4. Do vaječné hmoty opatrně vmíchám nejprve mouku, poté máslo a mléko tak, aby těsto zůstalo nadýchané.
  5. Těsto naliji do formy a peču cca 30 minut do mírného propečení.
  6. Mezitím si v kastrůlku na sporáku rozpustím máslo s vanilkou, smetanou a cukrem. Přidám mouku, plátky mandlí a 2-3 minuty mícháme. Vypnu sporák.
  7. Polevu naliji na koláč a peču dalších 10-15 minut do zlatohněda.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář