Tato nadýchaná roláda naplněná šlehačkou a provoněná jahodami je neskutečně lahodná dobrota, která zmizí z lednice během jednoho max. dvou dnů. Nejlepší je po ránu ke snídani. A protože mám v mrazničce pořád nějaké jahody, může si z nich připravit jahodový sirup, který opravdu krásně provoní a zvlhčí korpus.
Suroviny:
- 6 bílků
- 6 lžic cukru krupice ( 90g )
- 3/4 h polohrubé mouky ( 120g )
- 2/4 h kukuřičného škrobu ( 50g )
- špetka soli
- 6 žloutků
- 3/4 h cukru krupice ( 150g )
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkového cukru moučka
- 1/2 h jahodového sirupu ( nebo džemu )
Postup:
- Troubu rozpálím na 180°C. Plech vyložím pečícím papírem.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky a 6 lžíc cukru do pevného sněhu. Mezitím v míse promíchám polohrubou mouku s kukuřičným škrobem a solí.
- Vyšlehaný sníh přendám do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky s cukrem a vanilkou. Vyšlehám do světlé nadýchané hmoty.
- Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchám moučnou směs a poté ručně vmíchám sníh.
- Takto připravené těsto rozetřu na plech a peču cca 13-20 minut.
- Na kuchyňskou desku rozložím utěrku, kterou popráším moučkovým cukrem. Po upečení vyklopím těsto na pocukrovanou utěrku a ještě za tepla zaroluji. Nechám úplně vychladnout.
- Smetanu společně se lžící vanilkového cukru moučka vyšlehám do tuha. Zároveň si připravím jahodový sirup.
- Roládu po vychlazení rozbalím. Potřu sirupem ( džemem ) a na něj navrstvím po celé ploše rolády šlehačku.
- Nakonec zaroluji a celou roládu zasypu cukrem moučka.

