Dezerty Vše

Roláda se šlehačkou

Tato nadýchaná roláda naplněná šlehačkou a provoněná jahodami je neskutečně lahodná dobrota, která zmizí z lednice během jednoho max. dvou dnů. Nejlepší je po ránu ke snídani. A protože mám v mrazničce pořád nějaké jahody, může si z nich připravit jahodový sirup, který opravdu krásně provoní a zvlhčí korpus.

Suroviny:
  • 6 bílků
  • 6 lžic cukru krupice ( 90g )
  • 3/4 h polohrubé mouky ( 120g )
  • 2/4 h kukuřičného škrobu ( 50g )
  • špetka soli
  • 6 žloutků
  • 3/4 h cukru krupice ( 150g )
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkového cukru moučka
  • 1/2 h jahodového sirupu ( nebo džemu )
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 180°C. Plech vyložím pečícím papírem.
  2. V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky a 6 lžíc cukru do pevného sněhu. Mezitím v míse promíchám polohrubou mouku s kukuřičným škrobem a solí.
  3. Vyšlehaný sníh přendám do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky s cukrem a vanilkou. Vyšlehám do světlé nadýchané hmoty.
  4. Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchám moučnou směs a poté ručně vmíchám sníh.
  5. Takto připravené těsto rozetřu na plech a peču cca 13-20 minut.
  6. Na kuchyňskou desku rozložím utěrku, kterou popráším moučkovým cukrem. Po upečení vyklopím těsto na pocukrovanou utěrku a ještě za tepla zaroluji. Nechám úplně vychladnout.
  7. Smetanu společně se lžící vanilkového cukru moučka vyšlehám do tuha. Zároveň si připravím jahodový sirup.
  8. Roládu po vychlazení rozbalím. Potřu sirupem ( džemem ) a na něj navrstvím po celé ploše rolády šlehačku.
  9. Nakonec zaroluji a celou roládu zasypu cukrem moučka.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář