Cukroví Dezerty Oslava a jedlé dárky Vše

Plněné košíčky dvěma krémy a ovocem

Na tomto dezertu mám ráda, že zde můžete využít svoji fantazii a zároveň i suroviny, které máte zrovna k dispozici. Ať už je naplníte pouze šlehačkou, ovocem nebo si vyhrajete s několika krémy v kombinaci s ořechy nebo čokoládou, nikdy to nebude špatně. Já tento recept v různých obměnách pravidelně připravuji synům na oslavy. Ještě se nestalo, že by je někdo z jejich kamarádů odmítl.
Suroviny:
  • suroviny na košíčky:
  • 1 h a 2 lžíce hladné mouky
  • 1/3 h cukru moučka (40 g)
  • 120 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • špetka soli
  • suroviny na žloutkový krém:
  • 1 h mléka (250ml)
  • 2 žloutky
  • 1/4 h cukru moučka
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla
  • suroviny na dokončení:
  • italký bílkový krém nebo šlehačka
  • ovoce na ozdobu
Postup:
  1. Když vím, že budu péct košíčky, připravím si krém klidně už den předem. V kastrolu na sporáku začnu zahřívat mléko k bodu varu. V míse prošlehám do jemné pěny vejce s cukrem a škrobem. Poté asi 1/2 mléka pomalu přiliji k vaječné směsi a stále míchám. Takto připravenou směs naliji zpět do kastrolu ke zbytku mléka, vrátím ho na sporák a vařím do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Jakmile krém zhoustne, vypnu sporák, přidám špetku soli, vanilku a máslo.
  2. Krém přeleji do čisté mísy a pokryji fólií, tak aby se folie dotýkala krému. Nevytvoří se škraloup. Uložím do lednice.
  3. Těsto na košíčky si připravuji většinou také předem.
  4. V robotu s K-metlou promíchám mouku cukr, citr. kůru, sůl. Zapracuji máslo a žloutek. Hladké těsto zabalím do fólie a uložím do lednice alespoň na hodinu.
  5. Předehřeji si troubu na 180°C. Formu na muffiny vystříkám olejem nebo vymažu máslem (také používám i formičky na košíčky).
  6. Na kuchyňské pomoučené desce vyválím z těsta plát o tloušťce cca 0,5 cm a vykrojím kolečka, která vložím do formy na muffiny (nebo košíčků). Pomocí vidličky propíchám dno a dám péct na zhruba 15 minut do růžova.
  7. Po vytažení z trouby nechám košíčky mírně zchladnout a vyndám na mřížku.
  8. Košíčky plním žloutkovým krémem a pomocí cukrářské sáčku nastříkám vyšlehanou šlehačku nebo italský bílkový krém.
  9. Servíruji ozdobené sezónním ovocem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář