Dezerty Sendviče, tousty, svačiny Sladká jídla Vše

Pomerančový chlebíček

Jelikož je nyní u nás doma období pomerančů, musela jsem je využít a upéct tento voňavý ovocný chlebíček. Ideální jako sobotní snídaně nebo odpolední svačina ke kávě.
Suroviny:
  • 1 a 2/3 h hladké mouky
  • 3/4 h cukru krupice
  • 2 velké vejce
  • 125 g změklého másla
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžičky pomerančového likéru Cointreau
  • Suroviny na polevu:
  • 1 a 1/2 h cukru moučka
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
Postup:
  1. Rozpálím troubu na 170 °C. Formu na chlebíček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
  2. Do robotu se šlehací metlou dám máslo a cukr. Vyšlehám do světlé nadýchané pěny. Postupně vešlehám vejce.
  3. V míse promíchám mouku, prášek do pečiva, špetku soli.
  4. Střídavě přidávám k vaječné směsi moučnou směs, mléko a pomerančovou štávu. Na závěr přidám nastrouhanou kůru a likér.
  5. Těsto naliji do formy a peču cca 50 minut. Po upečení přendám na mřížku a vychladím.
  6. Mezitím si připravím lesklou hustou polevu smícháním cukru, mléka a pomerančové šťávy. Podle potřeby upravím množství pomerančové šťávy.
  7. Polevou poliji chlebíček a uhladím.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář