Jelikož je nyní u nás doma období pomerančů, musela jsem je využít a upéct tento voňavý ovocný chlebíček. Ideální jako sobotní snídaně nebo odpolední svačina ke kávě.
Suroviny:
- 1 a 2/3 h hladké mouky
- 3/4 h cukru krupice
- 2 velké vejce
- 125 g změklého másla
- 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- kůra z 1 pomeranče
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžičky pomerančového likéru Cointreau
- Suroviny na polevu:
- 1 a 1/2 h cukru moučka
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce pomerančové šťávy
Postup:
- Rozpálím troubu na 170 °C. Formu na chlebíček vymažu máslem a vysypu hrubou moukou.
- Do robotu se šlehací metlou dám máslo a cukr. Vyšlehám do světlé nadýchané pěny. Postupně vešlehám vejce.
- V míse promíchám mouku, prášek do pečiva, špetku soli.
- Střídavě přidávám k vaječné směsi moučnou směs, mléko a pomerančovou štávu. Na závěr přidám nastrouhanou kůru a likér.
- Těsto naliji do formy a peču cca 50 minut. Po upečení přendám na mřížku a vychladím.
- Mezitím si připravím lesklou hustou polevu smícháním cukru, mléka a pomerančové šťávy. Podle potřeby upravím množství pomerančové šťávy.
- Polevou poliji chlebíček a uhladím.
