Jelikož se řadím mezi milovníky Tiramisu, tak vše, co ho jen trochu připomíná, zbožňuji. A tyto cupcakes jsou toho důkazem. Navlhčené dortíky kávovým sirupem a ozdobené krémem s mascarpone, poprášené kakaem…není moc lepších věcí.
Suroviny:
- 165 g změklého másla
- 1 h cukru krupice (200g)
- 4 vejce
- 2 h hladké mouky (260g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 h mascarpone (80g)
- 2 lžíce kávy
- 1lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička likéru Amaretto
- Suroviny na kávový sirup:
- 1/2 h cukru krupice
- 3/4 h vody
- 2 lžíce kávy (nejlépe espresso)
- Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 1/2 h smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 lžička likéru Amaretto
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa na ozdobení
Postup:
- Rozpálím troubu na 180° C a připravím si formu na muffiny, kterou vyplním papírovými košíčky.
- V robotu s K-metlou vyšlehám máslo s cukrem do světlé pěny a přidám 2 vejce s polovinou množství mouky promícháne s práškem do pečiva. Promíchám a přidám zbývající 2 vejce a druhou polovinu moučné směsi. Promíchám a nyní přidám kávu, vanilku, Amaretto a mascarpone. Zpracuji do kompaktního těsta.
- Těsto naplním do připravených košíčků ( množství: do každého košíčku dám 1 naběračku na zmrzlinu). Peču cca 25 minut (pomocí párátka zjistím, zda těsto již nelepí, což znamená, že je upečeno).
- Než se upečou košíčky, připravím si kávový sirup. Na sporáku v kastrůlku svařím cukr, vodu a kávu, dokud se cukr nerozpustí. Vypnu.
- Po upečení vyndám košíčky z formy na mřížku a pomocí mašlovačky potřu kávovým sirupem. Takto připravené košíčky nechám vychladit.
- Na krém si v robotu se šlehací metlou vyšlehám mascarpone se šlehačkou a po chvíli zašlehám cukr, vanilku a Amaretto do pevného krému.
- Vychlazený košíček ozdobím krémem a servíruji ještě zasypaný kakaem.