Lahodná pusinka se šlehačkou. Neznám nikoho, kdo by jí neměl rád. Většinou připravuji jednu velkou Pavlovu ze 6-8 bílků. V případě, že mi v lednici zbudou 2 bílky a my máme jet druhý den na návštěvu, připravím si několik menších a těsně před odjezdem naplním a ozdobím.
Suroviny:
- 2 bílky
- 1/2 h cukru krupice
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky vinného octa
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání
- ovoce na ozdobení
Postup:
- Troubu rozehřeji na 130°C.
- Připravím si plech s pečícím papírem , na který si předkreslím kruhy o průměru 8 cm.
- Do robotu se šlehací metlou vliju bílky se špetkou soli a přošlehám do jemné pěny. Přidám vanilku. Postupně začnu po lžících přidávat cukr a šlehám ( cca 4 minuty ), dokud nevznikne hustá , lesklá hmota. Poté popráším základ kukuřičným škrobem, pokapu octem a zlehka zašlehám do hmoty.
- Pomocí cukrářského sáčku nastříkám na namalované kruhy sníh. Uprostřed pomocí lžíce vytvořím důlek.
- Plech vložím do trouby a teplotu stáhnu na 100°C. Korpus peču 1 – 2 hodiny, dokud nebude povrch suchý. Poté vypnu troubu, pootevřu dvířka a korpus nechám uvnitř vychladnout.
- Ze smetany společně s 1 lžičkou cukru moučka a 1 lžičkou kukuřičného škrobu ušlehám tuhou šlehačku.
- Do středu pusinky navrším šlehačku a na ní pokladu ovoce.


