Když jsem tento koláč upekla a ochutnala, věděla jsem, že bude stálicí na našem stole. Navíc pro mě, která miluje kokos, není moc lahodnějších dezertů. Je to vlastně obyčejný piškot s krémem, ale vlastně geniální. Jediná věc, která to trochu komplikuje…. při závěrečném grilování, neodcházejte od trouby, hrozí katastrofa.
Suroviny:
- 3 vejce + 1 žloutek
- 3/4 h cukru krupice (150g)
- 1/3 h hnědého cukru (75g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 h hladké mouky (200g)
- špetka soli
- 2 lžíčky prášku do pečiva
- 1/3 h studené vody (80ml)
Na polevu:
- 3/4 h cukru krupice (150g)
- 150 g másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka citrónové šťávy (není nutné)
- 1 a 1/2 h strouhaného kokosu (80g)
Postup:
- Pekáč ( o rozměrech cca 22×26 cm) vyložím pečícím papírem. Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám vejce, žloutek, oba cukry a vanilku do světlé nadýchané hmoty.
- V jiné míse promíchám mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Tu poté opatrně přimíchám do vaječné hmoty. Nakonec přidám pomalu vodu a prošlehám.
- Naleji do připraveného pekáčku a peču cca 30-35 minut do propečení.
- Jakmile je korpus upečený, připravím si polevu.
- V rendlíku na sporáku rozpustím máslo s cukrem, přidám vanilku a žloutky, které do směsi pomoci metly ručně zašlehám. Vznikne kompaktní hmota, kterou nyní sundám ze sporáku a přimíchám 1 h kokosu.
- Mezitím si zapnu troubu na gril. Připravenou polevu rozetřu na koláč a dám pod gril. Neodcházím od trouby, peču do jemného zkaramelizování, což jsou cca 2 minuty. Koláč vyndám na mřížku a posypu zbývajícím kokosem.
- Servírují vychlazený a nakrájený na čtverce.
