Vynikající svačina do školy pro moje kluky. Já osobně ho ráda podávám opečený na másle a přelitý sirupem. Výborná snídaně, kterou z koupených chlebíčků nevykouzlíte. Občas z něj také připravím vynikající francouzský toust.
Suroviny:
- 3 a 1/2 h hladké mouky
- 1 lžička soli
- 100 g změklého másla
- 1 h mléka
- 20g čerstvých kvasnic
- 2 vejce
- 1/3 h cukru krupice
- suroviny na náplň:
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce mleté skořice
- 1/3 cukru krupice
- na potření: vejce prošlehané s mlékem
Postup:
- Do teplého mléka nadrobím droždí a promíchám. Nechám chvíli odležet. V kastrůlku si rozpustím máslo.
- V míse promíchám mouku se solí.
- V robotu s K-metlou prošlehám cukr s vejci, dokud se nespojí. Přileji mléko, máslo a znovu promíchám.
- Nyní přidám polovinu mouky a prošlehám. Nyní si vyměním na robotu nástavec na hnětací hák a přidám druhou polovinu mouky. Nyní nechám pracovat robot po dobu cca 6 minut. Pokud je těsto lepivé přidávám po troškách mouku a míchám. Těsto vypracuji na kompaktní a nelepivé.
- Mísu vymažu olejem a vložím do ní těsto. Zakryji fólii a nechám kynout 2 hodiny.
- Po vykynutí, vyválím těsto do tvaru obdélníku a potřu rozpuštěným máslem. Zasypu cukrem se skořicí. Těsto zaroluji a uzavřu.
- Do vymazané formy na chlebíček vložím těsto švem dolů a ještě nechám cca 1 hodinu kynout.
- Mezitím si rozehřeji troubu na 175°C.
- Před vložením do trouby potřu povrch těsta vajíčkem smíchaným s mlékem.
- Peču cca 40-45 minut, dokud se těsto nelepí na párátko.
- Servíruji namazané máslem nebo jako opečený toust politý sirupem.

