Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Koláč Banoffee

Stará známá klasika. Přestože nejsem zrovna milovnice banánů, v tomto koláči je vlastně chci mít. Většinou ho peču ze sušenkového těsta, ale když spěchám, jako v tomto případě použiji kupované křehké těsto. Nic na své lahodnosti neztratí.
Suroviny:
  • kupované křehké těsto
  • 120 g másla
  • 1/2 h hnědého cukru
  • 300 ml kondenzovaného slazeného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 2-3 banány nakrájená na kolečka ( cca 2 cm )
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce vanilkového moučkového cukru
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 175 °C .
  2. Vyválím křehké těsto a vložím do koláčové formy ( o průměru 20 cm). Dno těsta propíchám vidličkou, vyložím pečícím papírem a zasypu sušeným hrachem. Takto připravené peču 15 -20 minut, poté odstraním papír s hrachem a ještě 10 minut dopeču dozlatova.
  3. Mezitím si připravím náplň. V rendlíku rozpustím máslo a hnědý cukr. Jakmile začne směs bublat přileji kondenzované mléko. Přivedu do plného varu a šlehám přesně 1 minutu. Rendlík sundám ze sporáku a vmíchám vanilku a sůl.
  4. Upečený korpus pokladu banány těsně vedle sebe. Takto připravené zaliji náplní, aby byly všechny kousky banánů pokryté. Nechám zchladnout na pokojovou teplotu. Poté vložím do lednice alespoň na 2 hodiny.
  5. Po ztuhnutí ozdobím vyšlehanou smetanou s vanilkovým cukrem a škrobem.
  6. Servíruji posypané plátky mandlí nebo kousky opražených ořechů.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář