Křehké těsto s kokosovou náplní a sněhovým krémem patří mezi oblíbenou variantu tartaletek. Občas místo bílkové polevy, použiji šlehačku. Tím potěším hlavně manžela. Tentokrát jsem použila kupovené křehké těsto a vůbec mě to neuráží.
Suroviny:
- křehké těsto
- suroviny na kokosovou náplň:
- 1 h rozdrcených piškotů
- 2/3 h strouhaného kokosu
- 2/3 h mléka
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky pomerančového likéru ( nebo pomerančová kůra)
- 1/4 cukru krupice
- suroviny na sněhový krém:
- 2 bílky
- 1/4 h cukru krupice
- 1/2h cukru krupice
- 3 lžíce vody
Postup:
- Rozpálím troubu na 180°C a vymažu si formičky na tartaletky.
- Vychlazené těsto rozválím na pomoučené kuchyňské desce. Vykrojím kruh o 1 cm větší než je průměr formičky, naplním do formiček a dno propíchám vidličkou. Připravené formičky dám ještě na chvíli vychladit do lednice.
- V míse smíchám všechny suroviny na kokosovou náplň. Hustotu náplňě upravím pomocí mléka. Do vychlazených košíčků (kousek pod okraj) rozetřu kokosovou náplň.
- Dám péct na 20-25 minut dozlatova. Já po chvíli přepnu troubu na spodní ohřev, aby měly košíčky propečené dno.
- Nyní si připravím sněhový krém. Do rendlíku dám svařit na nit ( 118°C) 1/2 h cukru s vodou. Mezitím v robotu se šlehací metlou šlehám bílky s 1/4 h cukru krupice.Do našlehaných bílků zašleháme cukrový rozvar ( opatrně nalévám po míse ). Šleháme do zchladnutí.
- Pečené košíčky nechám vychladit, vyndám z formiček a pomocí cukrářského sáčku s ozdobným koncem nastříkám na kokosovou náplň sněhový krém.
- Servíruji opálené grilovací pistolí.

