Dezerty Dorty Velikonoce Vše

Velikonoční dort

Vanilkový korpus naplněný šlehačkovým krémem je naprostá klasika. Jedná se o oblíbený dort královny Viktorie, který je krásně nadýchaný a jednoduchý na přípravu. Pak už jen stačí nazdobit podle příležitosti nebo ročního období.
Suroviny:
  • 4 vejce
  • 220 g změklého másla
  • 220 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • suroviny na krém:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 balení smetanového sýra (cream cheese)
  • 2 lžíce vanilkového cukru moučka
  • l lžička kukuřičného škrobu
  • čokoládová hnízda z tmavé čokolády
  • vajíčka ( mandle v čokoládě)
  • velikonoční posypka
Postup:
  1. Troubu rozehřeji na 180°C.
  2. V robotu se šlehací metlou prošlehám máslo. Přidám cukr, vanilku a šlehám do nadýchané pěny. Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vyšlehám do světlé hmoty.
  3. V míse promíchám mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Do vaječné směi jí přimíchám nadvakrát a zlehka zašlehám.
  4. Těsto naliji do 2 dortových forem (průměr 20 cm) vyložených pečícím papírem. Peču 20 – 25 minut.
  5. Po upečení nechám korpusy vychladit a připravím si krém. V robotu se šlehací metlou vyšlehám smetanu se škrobem do pevné šlehačky. Přendám do mísy. Poté prošlehám sýr s cukrem a opatrně vmíchám vyšlehanou šlehačku.
  6. Vychlazené korpusy ještě proříznu, aby vznikly 4 díly. Korpus potřu krémem, přiklopím dalším a postup opakuji. Vrchní korpus potřu krémem a ozdobím čokoládou, posypkou a vajíčky.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář