Vanilkový korpus naplněný šlehačkovým krémem je naprostá klasika. Jedná se o oblíbený dort královny Viktorie, který je krásně nadýchaný a jednoduchý na přípravu. Pak už jen stačí nazdobit podle příležitosti nebo ročního období.
Suroviny:
- 4 vejce
- 220 g změklého másla
- 220 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- suroviny na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 balení smetanového sýra (cream cheese)
- 2 lžíce vanilkového cukru moučka
- l lžička kukuřičného škrobu
- čokoládová hnízda z tmavé čokolády
- vajíčka ( mandle v čokoládě)
- velikonoční posypka
Postup:
- Troubu rozehřeji na 180°C.
- V robotu se šlehací metlou prošlehám máslo. Přidám cukr, vanilku a šlehám do nadýchané pěny. Postupně přidávám vejce jedno po druhém a vyšlehám do světlé hmoty.
- V míse promíchám mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Do vaječné směi jí přimíchám nadvakrát a zlehka zašlehám.
- Těsto naliji do 2 dortových forem (průměr 20 cm) vyložených pečícím papírem. Peču 20 – 25 minut.
- Po upečení nechám korpusy vychladit a připravím si krém. V robotu se šlehací metlou vyšlehám smetanu se škrobem do pevné šlehačky. Přendám do mísy. Poté prošlehám sýr s cukrem a opatrně vmíchám vyšlehanou šlehačku.
- Vychlazené korpusy ještě proříznu, aby vznikly 4 díly. Korpus potřu krémem, přiklopím dalším a postup opakuji. Vrchní korpus potřu krémem a ozdobím čokoládou, posypkou a vajíčky.