Jelikož máme doma několik dýní a v lednici na mě čekalo mleté maso, řekla jsem si, že něco prostě zkusím. A protože máme dýni rádi hlavně pečenou, zrodil se tento recept. Nejvíc jsem byla zvědavá na reakci mých strávníků, kteří se přiženou z tréninku hladoví a nedočkaví, co bude k večeři. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Hlad byl zažehnán s pochvalou a já na to “ dobrá rychlá večeře„.
Suroviny:
- 0,5 kg mletého vepřového masa
- 1/2 dýně
- 1 větší cibule
- 1 větší jablko
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř,
- česnek, římský kmín, sladká papřika, sušené oregáno,kajenský pepř
Postup:
- Začneme výrobou kuliček z mletého masa. Do mísy dáme 0,5 kg mletého masa a k němu přidáme 1 vejce, 1 lžíci strouhaného parmazánu, 1 nastrouhaný stroužek česneku, špetku kajenského pepře, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1 lžičku sušeného oregána, sůl a pepř. Samozřejmě s množsvím a druhy koření se meze nekladou. Dodám 2 lžíce strouhanky a zamíchám ( já používám ruce). Vytvaruji kuličky a dám na chvíli do lednice.
- Zapneme troubu na horkovzduch na 200°C.
- Cibuli nakrájím na půlměsíčky. Dýni a jablko nakrájím na kousky asi 2 cm veliké. Na pánvi s 1 lžíci olivového oleje osmažím cibuli, což trvá asi 2-3 minutky a poté přidám dýni s jablkem. Osolím, opepřím a přidám špetku sladké papriky.
- Po 5-ti minutách pánev odstavíme, k zelenině přidáme masové kuličky a vše dáme péct do trouby. Pečeme 20-25 minut. V půlce pečení přilijeme 2 lžíce vody, promícháme a dopečeme.
- Na talíři ozdobíme pažitkou a podáváme s čerstvou bagetou.


