Jasně, každý zná spojení mazanec a Velikonoce. U nás peče klasické mazance babička a není jich málo. Jakmile jsem však objevila tyto sladké (tak akorát), kynuté a po skořici vonící „bochánky“ ozdobené sladkým křížkem, bylo rozhodnuto. Již několik let patří mezi naše „tradiční“ pohoštění na Velikonoce.
Suroviny:
- 2 h mléka
- 1/2 h rostlinného oleje
- 1/2 h cukru krupice
- 2 lžičky sušeného droždí
- 4 a 1/2 h hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky soli
- 1/4 h cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky kardamonu
- 1 žloutek s trochou vody na potření
- suroviny na polevu:
- 1 bílek
- 1/2 – 1 h cukru moučka
- 1/2 lžičky citronové šťávy
Postup:
- V rendlíku smíchám mléko, olej, 1/2 h cukru a mírně ohřeji, aby byla směs teplá (vlažná). Nesmí se vařit. Přidám droždí a promíchám.
- Do mísy nasypu 4 h hladké mouky a přiliji směs mléka. Vymíchám lepivé těsto, které přikryji a dám na 1 hodinu kynout.
- Po hodině na povrch těsta nasypu 1/2 h hladké mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Nyní vymíchám hladké těsto, které dám ještě 1 hodinu kynout.
- Mezitím si v misce smíchám 1/4 h cukru krupice se skořicí a kardamonem.
- Těsto vyklopím na pomoučenou pracovní plochu a vytáhnu do tvaru obdélníku cca 20 x 30 cm. Posypu několika lžičkami skořicového cukru. Poté přeložím těsto na sebe a zase vytáhnu na obdélník. Posypu skořicovým cukrem a zopakuji ještě alespoň jednou, dokud nespotřebuji všechen skořicový cukr.
- Nyní odkrojím kousek těsta a pomocí rukou vyválím kouli (cca 5-6 cm). Takto upravené je položím na vymazaný plech, přikryji utěrkou a zase dám kynout na 30 minut.
- Rozpálím troubu na 180°C (horkovzduch).
- Před pečením ještě potřu žloutkem a peču 20-30 minut do zlatohněda.
- Nyní je čas na přípravu polevy. Smíchám bílek s cukrem a citronovou šťávou. Množství cukru a šťávy upravuji tak, aby byla poleva ideálně hustá.
- Po vychladnutí namaluji na mazanečky (pomoci cukrářského sáčku) bílkovou polevou křížek.
