Od té doby, co jsem objevila plněnou focacciu, již jinou nepeču. Natřela jsem jí bazalkovým pestem, doplnila strouhanou mozzarellou a zjistila, že je to jedna z nejlepších večeří. Servíruji s parmskou šunkou.
Suroviny:
- 4 h hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 balení čerstvého droždí
- 300 ml vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- bazalkové pesto
- strouhaná mozzarella
Postup:
- Do robotu s hnětací metlou dám mouku, sůl, droždí a polovinu množství vody. Postupně přidávám vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Z těsta vypracuji bochánek a vložím do olejem vymazané mísy, přikryji fólií a dám kynout (cca 1 hodinu).
- Nyní si připravím pekáček, který vymažu olejem. Rozehřeji troubu na 200 °C horkovzduch.
- Těsto vyjmu z mísy a několikrát s ním bouchnu o pracovní plochu. Pomocí válečku vyválím těsto na obdélníkový tvar. Polovinu vložím do pekáčku, natřu bazalkovým pestem, posypu mozzarellou a přiklopím druhou polovinou těsta.
- Pokapu olivovým olejem a pomocí prstů vytlačím do povrchu těsta důlky. Pekáč přikryji a nechám ještě cca 30 minut kynout.
- Vykynutou focacciu posypu hrubou solí a vložím péct do trouby na 25 – 30 minut do zlatohněda.
- Servíruji nakrájené na plátky ozdobené plátky parmské šunky.

