Tyto sušenky připravuji, jakmile mi zbyde krém. Tentokrát to byl krém z lískových oříšků, a tak vznikly sušenky ořechové. Nejtěžší je upéct si sušenky, poté už jenom namazat krémem, spojit a polít rozpuštěnou čokoládou. Já použila tmavou čokoládu, ale vyborné jsou i z bílé.
Suroviny:
- máslový oříškový krém
- čokoládová ganache ze 100g čokolády a 100g smetany na šlehání
- suroviny na sušenky:
- 1/2 h cukru krupice
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 4 lžíce změklého másla
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 h hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
- Troubu rozehřeji na 160°C. Plech vyložím pečícím papírem.
- V robotu s K-metlou utřu do světlé našlehané hmoty máslo s cukry. Přileji olej a zamíchám. V míse promíchám mouku s práškem do pečiva a přimíchám k našlehanému máslu.
- V případě, že je těsto husté a suché přidám po troškách studenou vodu.
- Pomocí malé naběračky na zmrzlinu naberu směs a vytvaruji kuličky, které položím na plech a maličko zmáčknu.
- Takto připravené peču cca 25 minut ( do zlatohnědých okrajů) a neotvírám troubu.
- Po vychladnutí jednu stranu sušenky namažu krémem a spojím druhou sušenkou. Dám vychladit do lednice.
- Mezitím si připravím čokoládovou polevu. Smetanu ohřeji v kastrůlku a horkou ji pak naliji na rozlámanou čokoládu. Za stálého míchání se čokoláda ve smetaně rozpustí.
- Slepené sušenky z jedné strany ponořím do čokolády, položím na mřížku a posypu posypkou nebo oreo kousky.