Tento dort byla jasná volba pro synovu oslavu narozenin. Kombinaci jahod, piškotového korpusu a vanilkového krému milujeme celá rodina. Nejvíc si mě však získal jeho vzhled. Na slavnostní tabuli vypadá prostě nádherně.
Suroviny:
- Suroviny na vanilkový piškot:
- 6 vajec
- 1 a 3/4 h cukru krupice
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 a 1/4 h hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 50 g rostlinného oleje
- Suroviny na krém:
- 4 bílky
- 2 lžíce cukru krupice
- 1/4 h vody
- 1 h cukru krupice
- 1 lžička vanilkové extraktu
- 250g másla
- Suroviny na jahodové želé:
- 3/4 h jahodového pyré
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžička agaru
- čerstvé jahody omyté a očištěné
Postup:
- Ze všeho nejdříve si připravím jahodové želé, jelikož potřebuje více času na zatuhnutí. Cukr smíchám s agarem a přidám do kastrůlku k jahodovému želé. Směs provařím 1-2 minuty. Na tácek na pečicí papír položím ráfek od dortové formy (průměr 20 cm). Do ní naliji želé a rozetřu po celé ploše. Dám chladit do lednice
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. Formy (průměr 20cm) vymažu a dno vyložím pečícím papírem.
- Připravím si piškotové těsto. Vejce s oběma cukry vyšlehám v robotu se šlehací metlou do husté, pevné hmoty (nejméně 20 minut). Poté opatrně vliju po kraji olej a a vypnu robot. Mouku promíchanou se solí, s práškem do pečiva a proseji do vaječné hmoty. Zlehka pomocí stěrky vmíchám. Opatrně, aby neklesl objem vaječné hmoty.
- Těsto rozdělím do forem a peču cca 25 – 30 minut.
- Mezitím si připravím krém. V kastrůlku na sporáku svařím 1 h cukru s vodou na bublinu (115°C). V robotu se šlehací metlou začnu šlehat bílky se 2 lžícemi cukru, špetkou soli. Zaleji pozvolna svařeným cukrem. Nechám šlehat naplno do vychladnutí a tuhého krému. V jiné míse vyšlehám máslo s vanilkou do pěny a poté ručně vmíchám bílkový krém. Krém přendám do cukrářského sáčku a dám na chvíli do lednice.
- Část jahod nakrájím na poloviny a část na kousky nebo plátky.
- Na dno dortové formy položím jeden piškotový korpus a kraje obložím půlkami jahod. Na ně nanesu část krému, zasypu kousky jahod a znova pokryji zbytkem krému. Krém nanesu i mezi jahody. Takto připravené přiklopím druhým korpusem.
- Navrch položtím ztuhlé želé, které jsem vyřízla z dortového ráfku a sundala z pečícího papíru.
- Servíruji vychlazené a ozdobené jahodami.