Dezerty Dorty Ovoce Vše

Jahodový dort Fraisier

Tento dort byla jasná volba pro synovu oslavu narozenin. Kombinaci jahod, piškotového korpusu a vanilkového krému milujeme celá rodina. Nejvíc si mě však získal jeho vzhled. Na slavnostní tabuli vypadá prostě nádherně.
Suroviny:
  • Suroviny na vanilkový piškot:
  • 6 vajec
  • 1 a 3/4 h cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 a 1/4 h hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g rostlinného oleje
  • Suroviny na krém:
  • 4 bílky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/4 h vody
  • 1 h cukru krupice
  • 1 lžička vanilkové extraktu
  • 250g másla
  • Suroviny na jahodové želé:
  • 3/4 h jahodového pyré
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička agaru
  • čerstvé jahody omyté a očištěné
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si připravím jahodové želé, jelikož potřebuje více času na zatuhnutí. Cukr smíchám s agarem a přidám do kastrůlku k jahodovému želé. Směs provařím 1-2 minuty. Na tácek na pečicí papír položím ráfek od dortové formy (průměr 20 cm). Do ní naliji želé a rozetřu po celé ploše. Dám chladit do lednice
  2. Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. Formy (průměr 20cm) vymažu a dno vyložím pečícím papírem.
  3. Připravím si piškotové těsto. Vejce s oběma cukry vyšlehám v robotu se šlehací metlou do husté, pevné hmoty (nejméně 20 minut). Poté opatrně vliju po kraji olej a a vypnu robot. Mouku promíchanou se solí, s práškem do pečiva a proseji do vaječné hmoty. Zlehka pomocí stěrky vmíchám. Opatrně, aby neklesl objem vaječné hmoty.
  4. Těsto rozdělím do forem a peču cca 25 – 30 minut.
  5. Mezitím si připravím krém. V kastrůlku na sporáku svařím 1 h cukru s vodou na bublinu (115°C). V robotu se šlehací metlou začnu šlehat bílky se 2 lžícemi cukru, špetkou soli. Zaleji pozvolna svařeným cukrem. Nechám šlehat naplno do vychladnutí a tuhého krému. V jiné míse vyšlehám máslo s vanilkou do pěny a poté ručně vmíchám bílkový krém. Krém přendám do cukrářského sáčku a dám na chvíli do lednice.
  6. Část jahod nakrájím na poloviny a část na kousky nebo plátky.
  7. Na dno dortové formy položím jeden piškotový korpus a kraje obložím půlkami jahod. Na ně nanesu část krému, zasypu kousky jahod a znova pokryji zbytkem krému. Krém nanesu i mezi jahody. Takto připravené přiklopím druhým korpusem.
  8. Navrch položtím ztuhlé želé, které jsem vyřízla z dortového ráfku a sundala z pečícího papíru.
  9. Servíruji vychlazené a ozdobené jahodami.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář