Lahodný kokosový piškot máčený ve 3 druzích mléka bohatě pokrytý šlehačkou. Název vychází ze španělštiny. U nás ho známe většinou pod názvem třímlékový. Jedná se o vláčný dezert pocházející z Mexika a my ho máme nejraději v kokosové variantě.
Suroviny:
- 1 a 1/2h hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 6 bílků
- 1/4 h cukru krupice
- 6 žloutků
- 3/4 h cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 h mléka
- 1 h opraženého kokosu
- suroviny na třímlékovou směs:
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- 1 h neslazeného kondenzovaného mléka
- 1/2 h plnotučného mléka
- suroviny na dokončení:
- 500 ml smetany ke šlehání
- posypka
- opražený kokos
Postup:
- Troubu rozehřeji na 175°C horkovzduch. Pekáč o rozměrech 35 x 24 cm vymažu máslem.
- V míse promíchám mouku s práškem do pečiva, solí a skořicí. V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky se 1/4 h cukru krupice dotuha, přendám do čisté mísy. Do robotu dám vyšlehat žloutky s cukrem krupice a vanilkou do světlé husté pěny.
- Do ušlehaných žloutků střídavě vešlehám kokos, moučnou směs a mléko. Na závěr ručně vmíchám bílky a směs naliji do pekáčku.
- Peču 18-20 minut.
- Ve džbánku smíchám sl. k. mléko, nesl. k. mléko a mléko.
- Piškot vyndám na kuchyňskou linku a pomocí párátka do něho udělám dírky. Všechno mléko naliji na piškot a takto připravený piškot dám do lednice. Nechám mléko vsáknout do těsta.
- Smetanu vyšlehám dotuha a navrstvím na vychlazený korpus. Před servírováním posypu posypkou a kokosem.