Když jsem zjistila, že se mi doma v šuplíku povalují formičky na rakvičky, zaradovala jsem se a věděla jsem se, že bude mít radost i můj manžel. Jedinou věc, kterou si dává v cukrárně jsou totiž rakvičky se šlehačkou. Nejobtížnější bylo vychytat formičky a jak z nich dostat rakvičku celou bez úhony.
Suroviny:
- 4 žloutky + 1 vejce
- 300 g cukru moučka ( z toho 1 lžíce vanilkového)
- špetka soli
- 1 a 1/2 h smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
Postup:
- Formičky vymažu sádlem nebo ztuženým tukem a dám chladit do lednice. Dám si na tom záležet.
- Troubu rozpálím na 150 °C horkovzduch.
- Žloutky, vejce, oba cukry a sůl dám do robota se šlehací metlou a šlehám do pěny. Dávám pozor, abych hmotu nepřešlehala.
- Směs přeliji do cukrářského sáčku a vymazené formičky naplním do poloviny.
- Na nic nečekám a dám do trouby. Jakmile dojde k nabytí hmoty ve formičce (cca 15 minut), stáhnu teplotu na 120 °C a peču 1 hodinu. Poté stáhnu teplotu na 100°C a ještě 1 hodinu dosuším.
- Nechám zchladnout a jednoduše vyklepnu z formiček.
- Smetanu s vanilkou vyšlehám do tuhé šlehačky a pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nazdobím.