Lehký nepečený dezert naplněný vanilkovým krémem, šlehačkou a ovocem. Tento recept připravuji nejraději v létě, kdy je velké množství čerstvého ovoce a zapínat troubu v letních parních dnech není dobrý nápad.
Suroviny:
- 12 ks palačinek
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- jahody a borůvky
- 250 ml mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 žloutky
- 1/4 h cukru krupice
Postup:
- V kastrůlku ve vodní lázní prošlehám žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty. Odstavím a nechám zchladnout.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám mascarpone, 250 ml smetany, vanilkový extrakt a žloutky s cukrem do krému. Zbytek smetany vyšlehám se 2 lžícemi cukru moučka v druhé míse do tuhé šlehačky.
- Palačinky promazávám střídavě krémem, šlehačkou a vrstvím. Na jednotlivé vrstvy pokladu jahody a borůvky.
- Obalím folií a zpevním dortovým ráfkem. Dám chladit do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Servíruji poprášené moučkovým cukrem a ozdobené ovocem.