Tento drobenkový koláč je přesně ten koláč, který si ráda dám ráno ke snídani s dobrou kávou. Kdo rád uzobává kousky drobenky z koláčů, tak si ho zamiluje jako my. Tady jí je opravdu dost.
Suroviny:
- 2 menší vejce
- 1/2 h smetany ke šlehání (125ml)
- 1/3 h zakysané smetany (60ml)
- 1 lžička vanilky
- 60 g změklého másla
- 1 a 1/4 h hladké mouky ( 160g)
- 3/4 h cukru krupice (150g)
- 1 lžička práčku do pečiva
- špetka soli
Suroviny na drobenku:
- 1 a 1/3 h hladké mouky (180g)
- 1/2 h cukru krupice (100g)
- 1/4 h hnědého cukru (50g)
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
- 100 g změklého másla
Postup:
- Rozpálím troubu na 160°C horkovzduch. Menší pekáč o rozměrech 20 x 24 cm vyložím pečícím papírem přečnívajícím ze všech stran.
- Nejprve si připravím drobenku. V míse smíchám mouku, cukr, hnědý cukr, skořici a sůl. Přidám změklé máslo a pomocí rukou vytvořím drobenku s většími hrudky.
- Následně si připravím těsto na koláč. V další míse promíchám mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V robotu se šlehací metlou prošlehám vejce, smetanu, zakysanou smetanu, vanilku a máslo. K máslové směsi přidám moučnou směs a promíchám, dokud se nespojí.
- Těsto naliji do připraveného pekáče, (já ještě přeliji trochou nutellové omáčky, ale není nutné) a po celé ploše rovnoměrně posypu drobenku. Drobenku do těsta nevtlačuji.
- Dám péct na 40 minut dozlatova. Poté vyndám koláč na mřížku a nechám vychladnout.
- Servírují nakrájené na čtverce a pocukrované skořicovým moučkovým cukrem.


