Tyto čokoládové muffiny ozdobené máslovým krémem s oreo sušenkami jsem připravila pro partu malých fotbalistů k odpolední svačině. Potěšilo mě, že všechny do jednoho zmizeli z talíře během pár minut.
Suroviny:
- 125 g másla
- 150 g hořké čokolády
- 1 a 2/3 h hladké mouky (210 g)
- 1/2 h cukru krupice (100g)
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 1/2 h mléka
Suroviny na krém:
- 250 g změklého másla
- 1 h cukru moučka (120g)
- 1 lžíce mléka (pokojové teploty)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 h rozdrcených oreo sušenek
Postup:
- Troubu rozehřeji na 160°C horkovzduch. Do formy na muffiny dám košíčky.
- V kastrůlku ve vodní lázní rozpustím čokoládu s máslem. Odstavím a nechám zchladnout.
- V míse promíchám mouku s kypřícím práškem, cukr, kakao, špetku soli. V jiné míse promíchám vejce s mlékem a k nim přimíchám zchladlou čokoládu. Do moučné směsi postupně přileji čokoládovou, lehce promíchám v kompaktní těsto.
- Pomocí naběračky na zmrzlinu naplním košíčky do 2/3 a dám péct.
- Peču cca 25 minut. Pomocí párátka zjistíme, zda jsou upečené (nelepí se).
- Mezitím si připravím máslový krém. V robotu se šlehací metlou šlehám (několik minut, dokud se cukr nerozpustí) máslo s cukrem do nadýchaného světlého krému. Ke konci přileji vanilku ( popř. i mléko pro naředění krému). Poté do krému zlehka pomocí stěrky zapracuji oreo sušenky. Dám na chvíli zchladit do ledničky.
- Krém naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a nastříkám od středu po okraj na vychladlé muffiny. Ozdobím hoblinkami z bílé a mléčné čokolády.