Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Crème brûlée tartaletky

Tartaletky jsou pro mě skvělou alternativou místo velkého koláče. Tentokrát jsem je upekla naplněné vanilkovým žloutkovým krémem, který patří mezi moje nejoblíbenější dezerty vůbec. Pro manžela jsem je místo karamelu ozbobila šlehačkou a jak jinak než karamelovou.

Suroviny:
  • křehké těsto : 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly hladké mouky, žloutek, špetka soli, citrónová kůra

Suroviny na náplň:

  • 1 h smetany ke šlehání
  • 1 lžičky vanilky
  • 3 žloutky
  • 3 lžice cukru moučka
Postup:
  1. Rozpálím troubu na 180°C a připravím si formičky na tartaletky ( já mám nepřilnavé, tak nevymazávám).
  2. Vychlazené těsto rozválím na pomoučené kuchyňské desce. Vykrojím kruh o 3 cm větší než je průměr formičky, lehce vmáčknu do formiček a dám ještě na chvíli vychladit do lednice.Poté těsto překryji pečícím papírem a vysypu sušeným hrachem.
  3. Takto připravené peču cca 10-15 minut dozlatova, poté sundám pečící papír s hrachem a dopeču pár minut, aby těsto mírně zezlátlo i napovrchu.
  4. Nyní si připravím náplň. V míse zlehka prošlehám žloutky s cukrem. Mezitím si na plotýnce přivedu k varu smetanu s vanilkou. Postupně po malých dávkách vmíchám horkou smetanu do žloutků s cukrem. Přidávám pozvolna, abych vejce neuvařila.
  5. Takto připravenou směs naliji do upečených košíčků a dám péct.
  6. Peču cca 15 minut.
  7. Pečené tartaletky nechám vychladit. Vychlazené vyndám z formiček, posypu cukrem a opálím flambovací pistolí do karamelové vrstvy.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář