Jedná se vlastně o obyčejné bílkové cukroví, které peču často o Vánocích, ale poslední dobou je používám často ke zdobení dortů. Stačí si je trochu přikrásnit a v uzavřené dóze vydrží i několik týdnů.
Suroviny:
- 2 bílky
- 1/2 h cukru krupice
- špetka soli
- barvivo
- kakao
Postup:
- Troubu rozpálím na 150°C a plech vyložím pečíčím papírem.
- Do robotu se šlehací metlou naliji bílky, přidám špetku soli a začnu šlehat. Postupně začnu přidávat cukr a bílky vyšlehám do lesklého pevného sněhu. Šlehám několik minut, aby se část krystalku rozpustila. Část směsi přibarvím trochou kakaa, část pomocí barviva. Můžeme je zkrášlit již hotové i na plechu.
- Směs naplním do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou, jejíž pomocí tvořím na plech jednotlivé pusinky nebo kolečka, srdíčka …apod.
- Plech vložím do rozehřáté trouby, stáhnu teplotu na 100°C a suším 1-3 hodiny. Nejraději je dávám sušit večer, po 2 hodinách troubu vypnu a nechám celou noc uzavřené v troubě.