Už dlouho jsem obdivovala pralinky a hlavně ty, kteří je vyrábějí. A jakmile jsem je připravila jednou, už jsem nepřestala. Objevila jsem svoji novou vášeň. Vlastně jsem zjistila, že jsem se bála zbytečně. Pokud dodržíte postupy týkající se temperování čokolády a pořídíte si formu, teploměr a kvalitní čokoládu, tak Vás tyto malé lahodné potvůrky nezklamou. Já je ráda dávám jako dárek pro mé blízké v různých tvarech i náplních. Zde uvádím jedny z mých oblíbenějších.
Suroviny:
- 200 g tmavé čokolády (používám značku Belcolade)
- 20 g kakaového másla v pecičkách
Suroviny na náplň:
- 100 g mléčné čokolády
- 50 g smetany
- 1 lžíce rozpustné kávy
- 1 lžička medu
Postup:
- Většinou mám každou pralinku nějak obarvenou. Postup zde neuvádím, ale brzy se k tomu snad dostanu. Na tyto jsem použila zlatou prachovou barvu.
- Ze všeho nejdřív si připravím náplň. V rendlíku si zahřeji smetanu s kávou k bodu varu. Poté stáhnu z ohně a naliji na čokoládu. Přidám med a míchám do rozpuštění čokolády. Náplň nechám zchladnou na nějakých 28-29°C. Takto je připravena k plnění do pralinek.
- Ve vodní lázni rozpusím tmavou čokoládu určenou na skořápky pralinek. Stále míchám, až se čokoláda rozpustí a dosáhne teploty 45°C. Nyní sundám čokoládu z vodní lázně a přidám kakaové máslo. Zase míchám, dokud teplota neklesne na 29°C. Opět přihřeji na ideální teplotu 31°C.
- Takto vytemperovanou čokoládou vyliji formu na pralinky až po okraj. Z formou bouchnu několikrát o pracovní desku a obrátím jí dnem vzhůru, aby čokoláda vytekla a zůstala jen tenká vrstva na stěnách. Pomocí stěrky setřu zbytek čokolády z vrchu formy a dám na chvíli do lednice.
- Vylitou čokoládu na desce vrátím zpět do mísy, kdy jí udržuji o teplotě 32°C.
- Pralinky naplním náplní pomocí cukráského sáčku cca 3 mm pod okraj a dám chvíli chladit do lednice.
- Nyní formu uzavřu tak, že pralinky zaleji čokoládou, aby byl každý jeden bonbon zcela zalitý. Formou párkrát bouchnu a přebytečnou čokoládu setřu pomocí stěrky.
- Takto připravenou formu dám na 10 minut do lednice a poté do mrazničky. Asi po hodině vezmu formu a pralinky vyklepnu. Většinou (nutno dobře temperovat) se vysypou krásně všechny. Je pravda, že někdy ještě dochladím a klepnu vícekrát.