Kakaový korpus promazaný krémem z bílé čokolády, obmazaný krémem z tmavé čokolády a ozbobený čokoládou, čokoládovými kuličkami, makronkami, pusinkami jsem pekla jako narozeninový dort pro mladého muže a podle zpětných zpráv si pochutnala celá rodina. A to jsem vždy ráda.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
- 2/3 h hladké mouky (100g)
- 1/2 h kakaa (50g)
- 1/3 h rostlinného oleje (50g)
- špetka soli
Suroviny na pistáciový krém:
- 260 g bílé čokolády
- 250 g + 250 g smetany ke šlehání min. 33%
- 2 lžíce pistáciové pasty
Suroviny na čokoládový krém:
- 300 g smetany ke šlehání min. 33%
- 100 g hořké čokolády 60%
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g smetany ke šlehání min. 33%
Postup:
- Ze všeho nejdříve si upeču kakaový korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 180°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky, ale není to nutné.Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku s kakaem, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vlijeme do formy nebo dvou podle závislosti na velikosti korpusu a peču asi 30 minut.
- Krémy je nutné začít připravovat minimálně den před plněním do korpusu.
- Pistáciový krém: zahřeji 250 g smetany, do které přidám pistáciovou pastu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji 250 g smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
- Čokoládový krém: 150 g smetany zahřeji pod bod varu a přeliji do mísy k tmavé čokoládě. Pomocí stěrky vymíchám dohladka a poté promixuji tyčovým mixérem. Po vychladnutí přikryji fólii a dám zase přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji 150 g smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
- Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), zvlhčím pokapáním kávy s likérem (není nutné, i tak bude dobrý) a dám část pistáciového krému. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Nakonec celý dort obmažu krémem do hladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc. Poté na povrch a boky dortu nanesu čokoládový krém a uhladím do roviny. Dám opět vychladit.
- Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
- Závěrečné zdobení: pomocí lžíce nebo lahvičky nanesu polevu na okraj dortu a poté přeliji celý povrch dortu a rozetřu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort makronkami, čoko-kuličkami, čokoládou, pusinkami aj….