Čokoláda Dorty Oslava a jedlé dárky Vše

Čokoládový narozeninový dort

Kakaový korpus promazaný krémem z bílé čokolády, obmazaný krémem z tmavé čokolády a ozbobený čokoládou, čokoládovými kuličkami, makronkami, pusinkami jsem pekla jako narozeninový dort pro mladého muže a podle zpětných zpráv si pochutnala celá rodina. A to jsem vždy ráda.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
  • 2/3 h hladké mouky (100g)
  • 1/2 h kakaa (50g)
  • 1/3 h rostlinného oleje (50g)
  • špetka soli

Suroviny na pistáciový krém:

  • 260 g bílé čokolády
  • 250 g + 250 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 2 lžíce pistáciové pasty

Suroviny na čokoládový krém:

  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 100 g hořké čokolády 60%

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání min. 33%
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču kakaový korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 180°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky, ale není to nutné.Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku s kakaem, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vlijeme do formy nebo dvou podle závislosti na velikosti korpusu a peču asi 30 minut.
  2. Krémy je nutné začít připravovat minimálně den před plněním do korpusu.
  3. Pistáciový krém: zahřeji 250 g smetany, do které přidám pistáciovou pastu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji 250 g smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  4. Čokoládový krém: 150 g smetany zahřeji pod bod varu a přeliji do mísy k tmavé čokoládě. Pomocí stěrky vymíchám dohladka a poté promixuji tyčovým mixérem. Po vychladnutí přikryji fólii a dám zase přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji 150 g smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  5. Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), zvlhčím pokapáním kávy s likérem (není nutné, i tak bude dobrý) a dám část pistáciového krému. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Nakonec celý dort obmažu krémem do hladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc. Poté na povrch a boky dortu nanesu čokoládový krém a uhladím do roviny. Dám opět vychladit.
  6. Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
  7. Závěrečné zdobení: pomocí lžíce nebo lahvičky nanesu polevu na okraj dortu a poté přeliji celý povrch dortu a rozetřu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort makronkami, čoko-kuličkami, čokoládou, pusinkami aj….

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář