Když jsem tento koláč upekla poprvé, byla jsem sama překvapená jeho křehkostí a skvělou chutí. Po chvíli mi to navíc ještě potvrdil i muj starší syn, který ho polovinu snědl sám ještě za tepla. Od té doby patří mezi naše vynikající sladké rychlovky.
Suroviny:
- 1 a 1/4h hladké mouky
- 1/3 h cukru krupice
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičky vanilkového extraktu
- 80 g studeného másla
- 1 vejce
- 3 větší jablka
- 3 lžíce mandlové mouky
Postup:
- Troubu si rozpálím na 180°C horkovzduch. Formu na koláč (průměr 20 cm) vymažu máslem.
- V míse promíchám mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidám vanilku, vejce a studené máslo, nakrájené na malé kousky. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do fólie a dám chvíli zchladit.
- Mezitím si oloupu a na struhadle nastrouhám nahrubo jablka.
- Z těsta oddělím 1/3. Zbytek těsta vložím mezi fólii a rozválím na tenkou placku o velikosti formy. Těsto přenesu do formy a dno posypu mandlovou moukou. Na ní pokladu nastrounahá jablka (pokud jsou hodně šťavnatá, doporučuji z nich vymačkat šťávu).
- Z odloženého těsta vyválím stejným způsobem kruh o velikosti formy a přenesu na jablečnou náplň, kdy okraje těsta vtlačím mezi okraj těsta a náplň.
- Peču cca 25 minut dozlatova.
- Servíruji poprášený moučkovým cukrem.

