Ovoce Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Křehký jablečný koláč

Když jsem tento koláč upekla poprvé, byla jsem sama překvapená jeho křehkostí a skvělou chutí. Po chvíli mi to navíc ještě potvrdil i muj starší syn, který ho polovinu snědl sám ještě za tepla. Od té doby patří mezi naše vynikající sladké rychlovky.
Suroviny:
  • 1 a 1/4h hladké mouky
  • 1/3 h cukru krupice
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičky vanilkového extraktu
  • 80 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 3 větší jablka
  • 3 lžíce mandlové mouky
Postup:
  1. Troubu si rozpálím na 180°C horkovzduch. Formu na koláč (průměr 20 cm) vymažu máslem.
  2. V míse promíchám mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidám vanilku, vejce a studené máslo, nakrájené na malé kousky. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do fólie a dám chvíli zchladit.
  3. Mezitím si oloupu a na struhadle nastrouhám nahrubo jablka.
  4. Z těsta oddělím 1/3. Zbytek těsta vložím mezi fólii a rozválím na tenkou placku o velikosti formy. Těsto přenesu do formy a dno posypu mandlovou moukou. Na ní pokladu nastrounahá jablka (pokud jsou hodně šťavnatá, doporučuji z nich vymačkat šťávu).
  5. Z odloženého těsta vyválím stejným způsobem kruh o velikosti formy a přenesu na jablečnou náplň, kdy okraje těsta vtlačím mezi okraj těsta a náplň.
  6. Peču cca 25 minut dozlatova.
  7. Servíruji poprášený moučkovým cukrem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář